Studio hemma på gården

Gustav Hylén bjuder musikerna hem till sin gård istället för att resa runt själv. Livet på landet har gjort honom till en uppfinningsrik mångsysslare som både kan snickra, brygga öl och producera musik.

Som frilansande musiker på landsbygden måste man ha många strängar på sin lyra. Gustav Hylén arbetar som ljudtekniker, ljuddesigner och producent när han inte spelar själv.

– Man måste vara öppen för att göra olika typer av jobb om man bor glest. Ena dagen är jag pedagog, nästa dag spelar jag in andras musik och tredje dagen är jag själv musiker.

Man med vit skjorta och rosa elgitarr mot trävägg i bakgrunden.

Han har sin studio och arbetsplats hemma, på en vacker gammal gård från 1875 i Revsund, fem mil söder om Östersund.


 

Sovloft för musiker

Studion är inrymd i den gamla bryggstugan och har sjöutsikt. Längs väggarna hänger instrument och på en lång hylla står uppradat de 400 till 500 skivor som Gustav har varit med och producerat. Några av dem som har varit här är Roger Pontare, Hoven Droven, Triakel, Lisa Miskovsky och Jill Johnson.

I studion finns ett sovloft där musiker kan övernatta för att kunna fokusera på arbetet under några dagar. Då står hustrun Kerstin för maten.

Noga med att ta betalt

Under 90-talet arbetade Gustav som musiklärare men ledsnade så småningom på att pendla sex mil varje dag. Istället utvecklade han det egna företagande hemma på gården, i ett handelsbolag som han har tillsammans med sin fru.

Gustav Hylén är noga med att ta betalt för sitt jobb – även om det förstås varierar beroende på uppdrag.

– Jag tänker att jag måste ha en viss timersättning, dels för att leva på och dels för att kunna investera. Om jag ska jobba med det här måste jag ta det priset, annars får jag göra något annat.

Mun-till-munmetoden viktig

Han marknadsför sig genom sin hemsida, som bland annat innehåller bildspel och musikvideos och som han regelbundet uppdaterar. Mun-till-munmetoden är också viktig, att ryktet går i branschen om att han gör ett bra jobb och att studion är ett trevligt ställe.

Det har varit riktigt tufft några gånger under dessa år. Då ägnar han sig åt att underhålla kontakter och att kläcka idéer till projekt som kan bli nya uppdrag.

Gustav och Kerstin håller också på att utveckla gårdens verksamheter. De har nyligen byggt om stallet till bageri där hon ska sälja bröd och ha helgcafé och han har börjat brygga öl med gott resultat.

– Det är roligt om livet kan överraska en. Om det dyker upp nya saker att syssla med så är jag inte sen att haka på.

Text och foto: Helena Östlund

Originalartikeln finns här.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Kommentarer

Bli den första att kommentera denna videon.

Relaterade artiklar