SvM | Musik från hela Sverige
Välkommen
Logga in / Registrera

Mest populära Artiklar


 • Marknadsför din musik på nätet

  Många musikrelaterade sajter har kommit och gått under åren. Utan tvekan är en av de mer kända Myspace, som på kort tid gick från en marknadsledande position till nära nog total kollaps för några år sedan. I den här artikeln fokuserar vi på tre av de i dag största tjänsterna: Facebook, Youtube och Soundcloud, men vi kommer även att ta en titt på vilka möjligheter som finns med tjänster som Twitter och Instagram.

   

  Steg 1: Gör en plan och följ den
  Först och främst måste det finnas en plan, ett mål och gärna delmål för arbetet med din marknadsföring. Ett mål kan till exempel vara skivkontrakt eller fler fans och spelningar i tjänsten Soundcloud. Avsätt exempelvis 20 minuter om dagen för arbete med sociala medier. Studera hur proffsen gör och kopiera allt som är framgångsrikt. Var inte rädd för att revidera planen när något uppenbarligen inte fungerar och framför allt, ge aldrig upp.

  Steg 2: Hitta dina fans och engagera dem
  Vilka är fansen och var finns de? Hela tanken med marknadsföring i sociala medier är att väcka och bibehålla ett intresse hos dina besökare. Ju fler som väljer att klicka på ”gilla” och skriver inlägg, desto större chans att deras vänner och bekanta blir nyfikna. Ta reda på var fansen/de potentiella fansen finns och börja bearbeta dem där. Sök på Google efter bloggar, forum och andra kanaler som handlar om din typ av musik.

  Steg 3: Utnyttja synergin
  Utnyttja de möjligheter som finns att koppla samman de olika sociala medierna. Använd Soundclouds så kallade widget för att sprida musiken utanför sajten. Lägg in uppmanin-gar om att besöka din Facebook- eller Soundcloud-sida i dina videor på Youtube. Lägg alltid upp länk till en ny video på Facebook och Twitter. Fotar du något med Instagram, glöm inte att kryssa i rutorna för Facebook och Twitter.

  Tänk på…

  • Spamma aldrig. Ingen tycker om att få
  • saker upptryckta i ansiktet.
  • Hitta likasinnade och hjälp varandra till framgång.
  • Ge bort något gratis – minst en komplett låt.
  • Våga vara personlig och bygg relationer med din publik.

  Soundcloud
  Soundcloud har på kort tid blivit en av de främsta platserna på nätet för musik, vilket paradoxalt nog även inneburit att det har blivit svårare att bli hörd. Att lägga upp en låt och hoppas på att bli upptäckt kommer inte generera speciellt många spelningar, oavsett hur bra din musik är. För att nå framgång krävs det marknadsföring.  För det första måste dina fans och alla potentiella fans veta om att du eller ditt band finns på Soundcloud. Tipsa om det på er Facebook-sida, i nyhetsbrev och så vidare. Leta fram bra musik på Soundcloud som påminner om er egen och tryck på gilla-knappen eller skriv en kommentar i ljudspåret. Gör det till rutin att kommentera minst ett spår per dag. Om någon väljer att följa dig eller gillar din musik, följ dem alltid i retur.

   

   

  Sök rätt på grupper som kör din typ av musik på soundcloud.com/groups. Vem som helst kan starta en grupp på Soundcloud men bara de modererade är intressanta när du vill få fler lyssnare. Hitta aktiva grupper som accepterar musik i din genre. Slösa inte tid på stora omodererade grupper där nya låtar bara är synliga i några minuter på förstasidan. Lägg i stället krutet på de som är modererade och har många lyssnare men få låtar.

  Youtube
  Även om man inte är begåvad med Justin Biebers röst går det att göra sig ett namn på ”tuben”. För det första måste du eller ditt band se till att ha en egen kanal som uppdateras med nytt material relativt regelbundet. Gör ni olika typer av musik bör det finnas en kanal per stil. Det vill säga lägg upp alla hårdrocksballader i en kanal och trashmetallen i en annan. Öka synergin genom att alltid använda Annotations – Youtubes inbyggda verktyg för kommentarer och länkar i videon.

  Vad ska man lägga upp? Allt som kan vara av intresse för ett fan: musikvideor, konsertvideor, inspelningar i replokalen, dj-set och så vidare. Klarar du av att spela temat från Super Mario-brothers baklänges på banjo? Filma och lägg upp på Youtube. Har du bara musik men ingen rörlig video kan du använda Movie Maker för Windows eller Imovie för OS X och klistra in foton på bandet tillsammans med musiken.

  Leta upp rätt videokanal
  En sökning på ”music channel” på Youtube ger i skrivande stund nästan 800 000 träffar. Många tar emot förslag på videor som de kan dela med sig av till sina prenumeranter. Kanalerna fokuserar ofta på en viss genre, så glöm inte att kolla upp vad som gäller innan du skickar in ditt förslag. Även kanaler som inte är direkt musikrelaterade kan vara intresserade av att få tillgång till bra musik för att använda i sina videor. Be dem att lägga med en länk till Soundcloud eller Facebook som motprestation.
  För mer info klick här

   

  Facebook
  De flesta musiklyssnare finns sedan länge på Facebook. Därför är sajten numera den viktigaste länken i digital marknadsföring. Saknar du eller ditt band en artist-sida är det hög tid att skapa den nu. Bjud in alla du någonsin träffat. All din marknadsföring, alla trycksaker och e-postutskick bör alltid innehålla en länk till din artist-sida på Facebook.

  Du behöver inte posta saker var och varannan minut. Det är viktigare att det du skriver är intressant och helst skapar ett engagemang hos läsaren. Försök undvika att bara skriva statusuppdateringar, recensioner eller var nästa konsert ska hållas. Ställ i stället frågor till fansen.

  Tävlingar är ett välbeprövat sätt för att få fler ”likes” på Facebook. Tänk på att alltid utforma dem så att bara de som klickat på gilla kan delta. Kan du inte bygga en tävlingsapp själv finns det färdiga, mot betalning på www.wildfireapp.com och www.shortstack.com

  Vissa företag säljer ”likes” och vänner till sociala sajter. Tänk på att köpta vänner inte tillhör din målgrupp och förmodligen inte ens gillar din musik. De kommer aldrig kunna ge dig samma engagemang som riktiga fans kan göra.

  Experten tipsar: Alex Esser

   

   

  Alex Esser, entreprenör och expert på marknadsföring av musik.

  Alex Esser är bland annat medgrundare till dj- och pr-agenturen We Manage With Love som förutom att anordna och boka event och festivaler även tar uppdrag från företag som behöver hjälp med music branding, event, dj-tävlingar och kampanjer i sociala medier.

  – Det viktigaste är att ha en ”gör det själv”-attityd. Skapa en Facebook-sida, ett Twitter-konto och en e-postlista. Uppdatera de två förstnämnda ofta, helst dagligen. Bjud in alla du känner och uppdatera ofta. Allt för många producerar bra musik, men vill inte vara ”tjatiga” i sociala medier. Var unik och personlig, men inte nödvändigtvis privat. Hitta din egen stil i musiken och i hur du kommunicerar med dina fans och omvärlden. Många artister gör förbannat bra musik, lägger upp låtarna på ett Soundcloud-konto utan följare och sitter sedan och hoppas att lukrativa skivkontrakt ska ramla in genom brevlådan. I dag är varje artist en bland miljoner som vill synas och höras, så det gäller att marknadsföra sig själv helhjärtat.

  Hur engagerar man fansen?
  – Var personlig och få dina fans och vänner att känna sig som medproducenter. Ställ öppna frågor för att engagera, som ”vad tycker ni vår nya låt ska heta?” eller ”vår trummis kommer från Umeå, ska vi komma upp och göra en spelning?” Be folk att skriva upp sig på din e-postlista i utbyte mot gratis musik, exklusiva konsertbilder eller möjligheten att vinna en cd.

  Så funkar Soundcloud
  Vad är viktigast att tänka på när man vill få sin musik hörd på Soundcloud?
  – För att bli hörd måste du först synas. Med några enkla justeringar av din profil ökar du chansen att bli upptäckt i sökningar på och utanför sajten. Börja med att läsa igenom soundcloud.com/101/profile. Som nästa steg, ta en titt på hur DiscoRank fungerar – Soundclouds algoritm för ”search” och ”explore”. All aktivitet, inklusive ”favorites”, ”reposts” och ”follows” används som parametrar för att beräkna DiscoRank för alla spår och artister. När en populär artist stödjer en mindre känd genom att sätta som favorit eller omposta ett spår kommer den andra artistens DiscoRank och därmed synlighet att öka.

  – Dina potentiella fans finns på många olika sajter och därför stödjer Soundcloud ett brett spektrum av sociala tjänster. Använd möjligheterna med Facebook, Tumblr, Twitter, Foursquare, Pinterest och Flipboard. Soundclouds html5-widget är lätt att klistra in när du vill sprida dina ljud online. Med hjälp av vårt statistikverktyg kan du följa hur din musik spelas på nätet och få en uppfattning om vad som funkar.

  Banden som gjort en egen app

  Björk: Biophilia
  IOS, 99 kr
  Björk har alltid legat i framkant när det gäller att kombinera musik och teknik. Biophilia är ett komplett album med tio låtar och interaktiv grafik.

   

   

   

  Yellofier
  IOS, Gratis
  Boris Blank från Yello har tillsammans med svenske Håkan Lidbo snickrat ihop en riktigt kul app som alla kan använda för att skapa innovativ musik.

   

   

  The Blur App
  IOS & Spotify, Gratis
  Länk: korta.studio.se/blur
  Innehåller allt och lite till från bandets historia. Här finns tillräckligt med musik, foton, intervjuer och aktuella nyheter för att hålla fansen nöjda.

   

   

  Scape
  Ipad, 45 kr
  Länk: korta.studio.se/brian
  I ambient-legenden Brian Enos senaste skapelse kan du enkelt mixa fram egna ljudlandskap eller låt appen slumpa fram dem åt dig.

   

   

  The Rolling Stones Official App
  IOS & Android, Gratis
  Länk: korta.studio.se/stones
  Appen från värdens mest kända rockband har allt det självklara men ger dig även möjlighet att komma i kontakt med andra fans.

   

   

  Twitter
  För att nå framgång på Twitter måste du skriva intressanta inlägg. Helst ska du se till att uppdatera ofta, gärna flera gånger per dag. Precis som på Facebook ger en fråga ofta bättre spridning än en statusuppdatering. Engagera fansen och var inte rädd för att haka på andra twittrares diskussioner. Avsluta alltid ett inlägg med två eller tre relevanta nyckelord, eller hashtags som det heter på engelska. Ta reda på hur andra artister använder nyckelord och vilka som är populära för tillfället.
  Länk: twitter.com

  Instagram
  Den populära mobilappen för fotodelning har knappt 100 miljoner aktiva användare. Låt någon annan ta bilder när du eller ditt band har konsert. Fota backstage eller varför inte ta bilder på senaste inköpen i studion? Nyckelord är mycket viktiga även här. Skriv ditt användarnamn, ditt artistnamn eller namnet på gruppen, vilket evengemang du är på och vad bilden föreställer. Kryssa alltid i rutan för Twitter och Facebook för att öka synergin.
  Länk: instagram.com

  Andra alternativ
  Spinnup
  Länk: spinnup.com
  Universal Musics nya tjänst utlovar ett enkelt sätt för osajnade artister att sprida och sälja sin musik digitalt. Dessutom får du tillgång till ett dedikerat team av talangscouter som söker nya talanger att jobba med.

  Myspace
  Länk: myspace.com
  Tog nyligen ett rejält krafttag för att försöka återfå sin forna glans. Fräsch, modern layout har gjort det lite mer värt att återaktivera kontot, men det är ännu osäkert om tjänsten kommer att lyckas med sitt försök till comeback, trots uppbackning av starka finansiärer.

  Reverbnation
  Länk: reverbnation.com
  Uppdatera all din sociala status på ett ställe och synka automatiskt med Facebook, Twitter och Myspace. Samla e-postadresser från sociala sajter och skicka nyhetsbrev.

  Pinterest
  Länk: pinterest.com
  Pinterest handlar mycket om det visuella men det går även att ”pinna” widgets från Soundcloud med din musik.

  Original artikel finns på länken här

  Läs mer »
 • Välkommen till SvM - En plats för svenska musik e artister och lyssnare!

   

  SvenskMusik.net (SvM)

  Är en av Sveriges fräschaste och snart mest älskade hemsida.

  Tillsammans kommer vi att skapa en skön atmosfär för alla musikälskare och artister. 

   

  Några idéer bakom hemsidan, som kan vara bra att känna till om:

  100% gratis medlemskap!
  ALLT är gratis på hemsidan bland annat medlemskapen.
  Som gratis medlem kommer du ha tillgång till att kunna ladda upp dina egna video och inspelningar, följa andra musikälskare/medlemmar men du kommer också ha möjligheten att skapa din egna kanal, där du bland annat skapar dina egna spellistor, video, konto m.m. 

  Det finns mycket mer att göra, så varför inte bli medlem och testa? 

  Inspiration och hjälpmedel för amatör artister och musik älskare

  Musikbranschen, mediabranschen är inte så lätt som man verkar tro. Det krävs självförtroende och tålamod. SvM kommer bland annat kunna hjälpa dig på traven - till lyckan, och marknadsföring. Som "amatör artist" kan man känna sig oftast osäker, speciellt osäker på publicering "bör man publicera det, eller ej". 

   

  Alltid senaste låtar runtomkring Sveriges städer och trakter

  Det vi kommer fokusera mest på är bland annat låtar runt om i Sveriges städer och trakter. 

  Smått och gott kommer det dyka upp andra låtar på danska, norska m.m.
  Men vi prioriterar svensk musik.

  Hur många lyssnar egentligen på svensk musik? Det är fler än vad vi tror.
   

  Svensk musik i Sverige kommer alltid vara på topp, bland ungdomar och äldre även pensionärer. Vi kanske lyssnar på olika typer av musik, men från botten är det trots allt svensk musik. Vissa svenska låtar så som inom hip-hop branschen handlar det mest om kärlek, livet, krig och kriminalitet. Något som dagens ungdomar upplever i Sverige och som människor upplever dagligen i Världen. För vissa kan musik betyda väldigt mycket, då man lever in sig i den värld - Musik Världen. All musik är välkommen på våran hemsida, från hip-hop till rock, pop. Vi vill att alla ska kunna vara delaktiga i våran hemsida, och förmedla eran musik med eran ord. Men också bara njuta och lyssna. Vi söker alltid efter ny musik, nya artister som vi kan marknadsföra och dela med oss.


  Alltid välkomna men finns en gräns!

  Tillsamman så kan vi lyckas! Men för att kunna nå målet våra mål, gäller det att vi alla samarbetar.
  En viktigt del av detta är att vi inte accepterar/ tollerar mobbning! Vi är ett väldigt seriöst organisation, och mobbning är något vi absolut inte tollerar. Om mobbning uppstår - blir du direkt blockerad från hemsidan.

  Alla är välkomma på våran sida, oavsett kön, hudfärg och ursprung m.m. Hoppas ni lär trivas! Vid mer frågor, tveka inte kontakta oss administratörer. 

   

   

  Till dig som vill lyckas inom musik och vår lösning:

  På amatör, underground eller nyetablerat nivå:

  En av de jobbigaste momenten som en nybörjare inom musik, är bland annat att marknadsföra sig. Speciellt när man är medveten om att man har talang men inte blir hörd. Just därför har vi en lösning till detta som kommer underlätta dig mer än vad du tror. 

  Vår lösning: Med en komplett webbaserat system är det tänkt att organisera svensk musik och nå fram till en stor mängd av publik genom marknadsföring och samarbete med andra relaterade verksamheter. Med hjälp av vår marknadsföring och din ambition ska vi förenkla möjligheten att nå ut till publiken.

   

  Som ny artist kan det ta långt tid att bli etablerat och känd. Varför inte bara förkorta den tiden? 

  Vi kommer ständigt försöka att förbättra ditt arbete genom att kritisera och ge omdöme. Bortsett ifrån att andra medlemmar kan se vad du delar med dig, kommer sidan att bygga nya nätverk åt dig. Vi är väldigt aktiva på hemsidan, vilket kommer underlätta dig. Samt kommer vi att kunna tipsa andra som har mer erfarenhet inom musikbranschen, och andra organisationer. Blir du en riktigt höjdare hjälper vi dig att bli publiceras i tidningen - så du får synas! Och denna möjligheten kommer vi finnas för alla, vilket kommer att underlätta er och inte lägga så mycket tid på bli "känd" eller hörd.

  Ni kommer kunna ha möjligheten att kontakta oss dygnet runt, välkomna!  

   

   

  Läs mer »
 • Studio hemma på gården

  Gustav Hylén bjuder musikerna hem till sin gård istället för att resa runt själv. Livet på landet har gjort honom till en uppfinningsrik mångsysslare som både kan snickra, brygga öl och producera musik.

  Som frilansande musiker på landsbygden måste man ha många strängar på sin lyra. Gustav Hylén arbetar som ljudtekniker, ljuddesigner och producent när han inte spelar själv.

  – Man måste vara öppen för att göra olika typer av jobb om man bor glest. Ena dagen är jag pedagog, nästa dag spelar jag in andras musik och tredje dagen är jag själv musiker.

  Man med vit skjorta och rosa elgitarr mot trävägg i bakgrunden.

  Han har sin studio och arbetsplats hemma, på en vacker gammal gård från 1875 i Revsund, fem mil söder om Östersund.

  Sovloft för musiker

  Studion är inrymd i den gamla bryggstugan och har sjöutsikt. Längs väggarna hänger instrument och på en lång hylla står uppradat de 400 till 500 skivor som Gustav har varit med och producerat. Några av dem som har varit här är Roger Pontare, Hoven Droven, Triakel, Lisa Miskovsky och Jill Johnson.

  I studion finns ett sovloft där musiker kan övernatta för att kunna fokusera på arbetet under några dagar. Då står hustrun Kerstin för maten.

  Noga med att ta betalt

  Under 90-talet arbetade Gustav som musiklärare men ledsnade så småningom på att pendla sex mil varje dag. Istället utvecklade han det egna företagande hemma på gården, i ett handelsbolag som han har tillsammans med sin fru.

  Gustav Hylén är noga med att ta betalt för sitt jobb – även om det förstås varierar beroende på uppdrag.

  – Jag tänker att jag måste ha en viss timersättning, dels för att leva på och dels för att kunna investera. Om jag ska jobba med det här måste jag ta det priset, annars får jag göra något annat.

  Mun-till-munmetoden viktig

  Han marknadsför sig genom sin hemsida, som bland annat innehåller bildspel och musikvideos och som han regelbundet uppdaterar. Mun-till-munmetoden är också viktig, att ryktet går i branschen om att han gör ett bra jobb och att studion är ett trevligt ställe.

  Det har varit riktigt tufft några gånger under dessa år. Då ägnar han sig åt att underhålla kontakter och att kläcka idéer till projekt som kan bli nya uppdrag.

  Gustav och Kerstin håller också på att utveckla gårdens verksamheter. De har nyligen byggt om stallet till bageri där hon ska sälja bröd och ha helgcafé och han har börjat brygga öl med gott resultat.

  – Det är roligt om livet kan överraska en. Om det dyker upp nya saker att syssla med så är jag inte sen att haka på.

  Text och foto: Helena Östlund

  Originalartikeln finns här.

  Läs mer »
 • Branschorganisationer

  För dig som vill verka inom musikbranschen kan det vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer som på olika sätt arbetar för att tillvarata olika gruppers intressen.

  Stim

  Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskapare och deras musikförlag. För deras räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text.

  När musik spelas i exempelvis radio, tv, musiktjänster på nätet, butiker eller på konserter, liveställen och diskotek, betalar musikanvändarna (arrangören, butiksägaren osv) en avgift till Stim. Stim ser till att pengarna fördelas mellan de förlag och upphovsmän som innehar rättigheterna till musiken.

  Stim ger också ut medlemsmagasinet Stim-Magasinet och arrangerar Stim Music Expo där branschfrågor diskuteras i paneldebatter och föreläsningar.

  SAMI

  SAMI står för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation. De tillvaratar musikers och artisters intressen. För att kunna ansluta dig till SAMI måste du ha medverkat på en inspelning som är utgiven av ett skivbolag.

  SAMI samlar in information om vilka inspelningar som har sålts och spelas. Sedan fördelar de ersättning från alla som har SAMI-licens till artister och musiker för verk där de medverkat instrumentalt eller vokalt.

  SAMI inkasserar och fördelar alltså bara ersättning när inspelad musik spelas upp och används offentligt. När det gäller liveframföranden avtalar artisten/musikern om gage som betalas av den som anordnar liveframträdandet.

  Svenska Musikerförbundet (SMF)

  Svenska Musikerförbundet (SMF) är de professionella musikernas fackförbund. De för musikernas talan, hjälper till med avtal och ger annan juridisk assistans till sina medlemmar via sin juridiska byrå Scen & Media Juristerna (SMJ). Musikerförbundet har en stipendiefond och ger rabatter. Musikerförbundet ger också ut medlemstidningen Musikern.

  SYMF

  SYMF (Sveriges Yrkesmusikerförbund) är ett partipolitiskt obundet TCO-förbund som organiserar yrkesverksamma musiker och sångare. Medlemmar i SYMF arbetar i huvudsak i symfoniorkestrar, på operahus, länsteater- och länsmusikavdelningar samt musikteatrar och privatteatrar. Alla förtroendeposter inom förbundet innehas av professionella musiker och sångare.

  Föreningen Svenska Tonsättare (FST)

  Föreningen Svenska Tonsättare (FST) organiserar de professionella tonsättarna inom det konstmusikaliska området. FST har till ändamål att tillvarata sina medlemmars konstnärliga, ekonomiska och sociala intressen, medverka till spridning av svensk musik i Sverige och utlandet och överhuvudtaget främja svensk musikkultur. Föreningen har funnits sedan 1918 och det var FST som 1923 grundade Stim. FST ger ut medlemstidningen Tonsättaren.

  SKAP

  SKAP – Svenska Kompositörer Av Populärmusik – är Sveriges intresseförening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer. De tillvaratar sina upphovsmäns intressen, såväl konstnärligt som upphovsrättsligt. De delar ut stipendier, bidrag och priser, arrangerar en årlig vårfest med många liveframträdanden och stipendieutdelningar och verkar i allmänhet för svensk populärmusik.

  Musikförläggarna

  Musikförläggarna representerar Sveriges musikförlag. Dessa arbetar med verk (musik och text) och dess upphovsmän (kompositörer, textförfattare, arrangörer).

  IFPI

  IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) representerar de större skivbolagen och tillvaratar deras intressen. IFPI:s svenska kontor heter IFPI Svenska Gruppen.

  IFPI försöker motverka illegal spridning av musik på internet och massproducerade piratutgåvor av fysiska cd-skivor, däribland identiska – men illegala – kopior (så kallade counterfeit-versioner).

  IFPI arrangerar den årliga Grammisgalan och ger tillsammans med Musikförläggarna ut det digitala nyhetsbrevet Musikindustrin (MI). Aktuella och tidigare utskickade nyheter, krönikor, vimmel och annat finns att läsa på musikindustrin.se.

  SOM

  SOM står för Sveriges Oberoende Musikproducenter. De är en ideell förening som representerar mindre independentbolag inom skivutgivning och digital distribution.

  SOM erbjuder enklare juridisk rådgivning till sina medlemmar och har tagit initiativ till ett standardskivkontrakt.

  De arrangerar också bland annat den årliga Manifestgalan, som är de oberoende bolagens motsvarighet till Grammis.

  Export Music Sweden (EXMS)

  EXMS står för Export Music Sweden. Dessa samordnar bolagens deltagande i olika utländska mässor, seminarier, festivaler och events. EXMS har som övergripande mål att skapa så stor internationell uppmärksamhet som möjligt för svensk musik. EXMS grundades 1993 av olika organisationer inom den svenska musikbranschen.

  Musikcentrum Öst

  Musikcentrum Öst är frilansmusikernas egen organisation med musiker och grupper av alla slag. Musikcentrum är en riksorganisation med bas i Stockholm. De förmedlar kontakt med artister, hjälper till med bokningar, kontrakt och gageförhandlingar samt ger råd och tips om artister och program. De är aktiva i debatten om vikten av musik i vårt samhälle.

  Musikcentrum väst

  Musikcentrum Väst bistår med samma typ av tjänster som Musikcentrum Öst men med fokus på västkusten. De finns i Musikens hus i Göteborg och på deras webbplats finns västkustens största databas över artister.

  Musikalliansen

  Musikalliansens huvudsakliga uppgift är att vara arbetsgivare för frilansande musiker. Musikalliansen stödjer även det fria musiklivet genom kompetensutveckling, seminarier, öppna samtal och samarbeten med andra aktörer på musikområdet. Musikalliansen bedrivs i bolagsform och ägs av Svensk Scenkonst, Svenska Musikerförbundet, Symf, Teaterförbundet och Trygghetsrådet TRS. Verksamheten finansieras med statligt anslag via Statens kulturråd.

  Musiksverige

  Musiksverige driver och kommunicerar den samlade musikbranschens frågor. De företräder artister, kompositörer, textförfattare, musiker, skivbolag och musikförläggare i Sverige. Dess uppgift är att ge den kommersiella svenska musiken bästa möjliga förutsättningar att skapas, utvecklas och spridas.

  Musiksverige har tre fokusområden – upphovsrätt, musikexport och utbildningsfrågor. Dessutom har Musiksverige i uppdrag att samla musikbranschen, något som ska ske dels genom gemensamma projekt, som sammanställningar av statistik, dels genom evenemang som branschdagar.

  Musiksverige har grundats av åtta organisationer: SAMI, Sveriges Yrkesmusikerförbund (Musikerförbundet, Symf), Stim, FTS, Musikförläggarna, IFPI, SOM och SKAP.  Musiksverige arbetar aktivt för att inkludera fler organisationer.

  Kulturrådet

  Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Kulturrådet fördelar statligt kulturstöd till konst- och kulturområdena och ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut, bland annat genom att följa upp och utvärdera de statliga insatserna på kulturområdet. De har också i uppdrag att informera om kultur och kulturpolitik.

  Konstnärsnämnden

  Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Konstnärsnämndens övergripande uppgift är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap. Det görs bland annat genom att man lämnar ekonomiskt stöd i form av stipendier och bidrag.

  Originalartikeln finns här

  Läs mer »
 • Musikens förlag och bolag

  Vad är det för skillnad på ett musikförlag och ett skivbolag? Vad gör ett managementbolag och på vilket sätt kan ett bokningsbolag hjälpa dig? Här reder vi ut begreppen.

  Musikförlag

  Musikförlag skriver avtal med upphovsmannen till ett verk, till exempel en låt. Förlaget tillvaratar och representerar rättigheterna till upphovsmannens kompositioner.

  Musikförlagen har tre huvudsakliga uppgifter:

  • De arbetar kreativt: de agerar bollplank och rådgivare, skapar kontaktytor och samarbetstillfällen med andra upphovsmän samt hjälper till att placera dina verk hos artister eller i film-, tv- och reklamproduktioner (så kallad synkronisering).
  • De arbetar administrativt: de sköter kontakterna med Stim och NCB (Nordic Copyright Bureau), följer upp och kontrollerar att rätt summa pengar betalas ut till dig, bevakar så att dina verk inte används i sammanhang som du inte har gett tillstånd till.
  • De arbetar finansiellt: de betalar ut förskott (i form av ett lån som du betalar tillbaka först när din låt/ditt verk har börjat generera inkomster), ger ekonomiskt stöd i form av studiotid, demoinspelning, turnébidrag, bidrag till instrument och instrumentutrustning, marknadsför din musik gentemot till exempel producenter, skivbolag och artister samt ger ut och marknadsför noter.

  Ofta inriktar sig förlaget på en viss typ av musik. De större musikförlagen tillhandahåller också "library music". Det är specialkomponerad instrumentalmusik i olika stilar som för en mindre summa får användas i exempelvis tv-program.

  När du som upphovsman ingår ett förlagsavtal med ett musikförlag innebär det vanligtvis att du överlåter eller upplåter en exklusiv rätt till musikförlaget att under avtalstiden ta hand om rättigheterna till dina verk. Tillsammans förhandlar ni fram den procentsats som musikförlaget ska få som ersättning för den insats de gör. Det är viktigt att du fullt ut förstår vad avtalet innebär för dig. Ta gärna hjälp av en jurist innan du skriver på.
  Läs vad Stims chefsjurist berättar om att förlägga musik.

  Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation. På deras webbplats finns en information som ingående beskriver musikförlagens roll.

  Starta ett musikförlag

  Du kan välja att starta ett musikförlag där du lägger rättigheterna enbart till din egen musik och/eller till andras musik. Det finns inte några formella krav på någon speciell bolagsform. För att få upphovsrättsersättning registrerar du ditt musikförlag hos Stim.

  Läs mer om att starta musikförlag på Musikförläggarnas webbplats.

  Skivbolag

  Skivbolagen skriver avtal med artister och musiker. De arbetar med att spela in och ge ut musik. Spridningen kan ske genom exempelvis cd, dvd, Blu-ray och via digitaldistribution (nedladdning och "streaming").

  Skivbolaget äger själva inspelningen av ett verk, men inte upphovsrätten till verket i sig – den ägs oftast av ett musikförlag och/eller av upphovsmannen själv.

  Skivbolagen har två branschorganisationer i Sverige. IFPI företräder cirka 95 procent av skivmarknaden i Sverige. SOM ,Svenska oberoende musikproducenter, företräder de oberoende skivbolagen.

  Starta ett skivbolag

  Vill du starta ett skivbolag? Under Starta skivbolag vi samlat en mängd information som du bör känna till.

  Managementbolag

  Ett managementbolag assisterar och representerar artisten i karriärrelaterade situationer samt företräder upphovsmannen/artisten i affärsmässiga överenskommelser.

  Managementbolaget kan även anlitas till att hålla ordning på upphovsmannens/artistens ekonomi och administration, ofta i samråd med en revisor och/eller ett musikförlag. Vissa skaffar en manager när karriären börjar ta fart internationellt. Andra anlitar redan på ett oetablerat stadium en manager, exempelvis för att förhandla fram sitt första skivkontrakt.

  Vanligt är att ett managementbolag tar en procentandel på inkomsten, men avtalstyperna varierar.

  Bokningsbolag

  Bokningsbolag representerar artisten i livesammanhang. När konserter och turnéer ska bokas förhandlar de med arrangörer, ser till att turnéer läggs upp på ett praktiskt sätt (städer, spelställen), ser till att omständigheterna är ordnade och ansvarar för att artisten håller sin del av avtalet.

  Varje artist har sin egen agent/kontaktperson. På större bokningsbolag tillkommer en stab som hjälper till med produktion, promotion och rådgivning.

  Du behöver inte ha gett ut en skiva för att skapa intresse hos ett bokningsbolag. Det viktiga är förmågan att kunna dra publik. Som artist kan du själv boka dina spelningar till en viss nivå, men ibland är det bra att ha en utomstående att bolla idéer med och som kan sköta marknadsföringen

  Originalartikeln hittar du här

  Läs mer »
RSS