SvM | Gratis musik från hela Sverige
Välkommen
Logga in / Registrera

Mest populära Artiklar


 • Välkommen till SvM - En plats för svenska artister och lyssnare!

  SvenskMusik.net (SvM) är en av Sveriges fräschaste och snart mest älskade hemsida. Hos oss kommer vi tillsammans skapa en skön atmosfär för alla musikälskare och artister.

  Några idéer bakom hemsidan:

   1. 100% gratis - Inga reklamer ! 

   2. Inspiration och hjälpmedel för amatör artister och musik älskare.

   3. Alltid senaste låtar runtomkring Sveriges städer och trakter.

   4. Seriös och alltid välkomnande.

  Senast ändrat (19/10-014)

   1. 100% gratis! 

  Med SvM kan artister och musikälskare ladda upp och ner bl.a. musik, instrument, bilder m.m - helt gratis!

  Det här är vad vi kan erbjuda dig:

  Till dig som skapar svensk musik:

  På amatör, underground eller nyetablerat nivå:

   Visst kan det ibland vara svårt att nå ut till marknaden? Speciellt när man har en sådan talang som måste höras, men får aldrig sin röst hörd.

  Vår lösning: Med en komplett webbaserat system är det tänkt att organisera svensk musik och nå fram till en stor mängd av publik genom marknadsföring och samarbete med andra relaterade verksamheter. Med hjälp av vår marknadsföring och din ambition ska vi förenkla möjligheten att nå ut till publiken. 

   

   Som ny artist tar det även långt tid att bli etablerat och känd. Varför inte bara förkorta den tiden? 

  Vi kommer ständigt försöka att förbättra ditt arbete genom att kritisera och ge omdöme. Bortsett ifrån att andra användare kan se vad du delar med dig, kommer sidan att bygga nya nätverk åt dig.

  Mer information kommer snart! 

        2. Verktyg och hjälpmedel för artister.

  För Dig som artist kommer du kunna ta del av senaste teknik samt med olika variationer av mjukvaror, kommer du få möjligheten skapa och redigera ljudklipp, bilder och text. Eftersom vi finner detta centralt inom musik-branschen, lägger vi tyngd vikt på detta. Du kan se våra guider genom att klicka här (OBS: Guides ej tillgänglig.)

  Som en musik älskare får du en lärorik översikt på musik-branschen.
  Mer information kommer snart.

      3. Alltid senast låtar runtom kring Sveriges städer och trakter.
  Svevibe kommer till alla Sveriges gator! Sidan ägnar sig åt talangfulla amatör artister som vill få sin röst hört. Vi kommer ständigt med att marknadsföra utan någons bekostnad (Mer information om detta kommer snart.)

     4. Seriös och alltid välkomnande.
  För att vi ska få en trevlig atmosfär kräver Vi att alla besökare att respektera sidans regler. (Regler kommer snart!). För att alla ska trivas på sidan, förväntas det att alla är trevliga och alltid håller en positiv inställning mot alla.

   

  Detta inlägget kommer att förändras under tiden vi jobbar med sidan. Glöm inte att lämna ett kommentera med vad du tycker eller har någon fett ide.

  A.J 

  Läs mer »
 • Marknadsför din musik på nätet

  Många musikrelaterade sajter har kommit och gått under åren. Utan tvekan är en av de mer kända Myspace, som på kort tid gick från en marknadsledande position till nära nog total kollaps för några år sedan. I den här artikeln fokuserar vi på tre av de i dag största tjänsterna: Facebook, Youtube och Soundcloud, men vi kommer även att ta en titt på vilka möjligheter som finns med tjänster som Twitter och Instagram.

   

  Steg 1: Gör en plan och följ den
  Först och främst måste det finnas en plan, ett mål och gärna delmål för arbetet med din marknadsföring. Ett mål kan till exempel vara skivkontrakt eller fler fans och spelningar i tjänsten Soundcloud. Avsätt exempelvis 20 minuter om dagen för arbete med sociala medier. Studera hur proffsen gör och kopiera allt som är framgångsrikt. Var inte rädd för att revidera planen när något uppenbarligen inte fungerar och framför allt, ge aldrig upp.

  Steg 2: Hitta dina fans och engagera dem
  Vilka är fansen och var finns de? Hela tanken med marknadsföring i sociala medier är att väcka och bibehålla ett intresse hos dina besökare. Ju fler som väljer att klicka på ”gilla” och skriver inlägg, desto större chans att deras vänner och bekanta blir nyfikna. Ta reda på var fansen/de potentiella fansen finns och börja bearbeta dem där. Sök på Google efter bloggar, forum och andra kanaler som handlar om din typ av musik.

  Steg 3: Utnyttja synergin
  Utnyttja de möjligheter som finns att koppla samman de olika sociala medierna. Använd Soundclouds så kallade widget för att sprida musiken utanför sajten. Lägg in uppmanin-gar om att besöka din Facebook- eller Soundcloud-sida i dina videor på Youtube. Lägg alltid upp länk till en ny video på Facebook och Twitter. Fotar du något med Instagram, glöm inte att kryssa i rutorna för Facebook och Twitter.

  Tänk på…

  • Spamma aldrig. Ingen tycker om att få
  • saker upptryckta i ansiktet.
  • Hitta likasinnade och hjälp varandra till framgång.
  • Ge bort något gratis – minst en komplett låt.
  • Våga vara personlig och bygg relationer med din publik.

  Soundcloud
  Soundcloud har på kort tid blivit en av de främsta platserna på nätet för musik, vilket paradoxalt nog även inneburit att det har blivit svårare att bli hörd. Att lägga upp en låt och hoppas på att bli upptäckt kommer inte generera speciellt många spelningar, oavsett hur bra din musik är. För att nå framgång krävs det marknadsföring.  För det första måste dina fans och alla potentiella fans veta om att du eller ditt band finns på Soundcloud. Tipsa om det på er Facebook-sida, i nyhetsbrev och så vidare. Leta fram bra musik på Soundcloud som påminner om er egen och tryck på gilla-knappen eller skriv en kommentar i ljudspåret. Gör det till rutin att kommentera minst ett spår per dag. Om någon väljer att följa dig eller gillar din musik, följ dem alltid i retur.

   

   

  Sök rätt på grupper som kör din typ av musik på soundcloud.com/groups. Vem som helst kan starta en grupp på Soundcloud men bara de modererade är intressanta när du vill få fler lyssnare. Hitta aktiva grupper som accepterar musik i din genre. Slösa inte tid på stora omodererade grupper där nya låtar bara är synliga i några minuter på förstasidan. Lägg i stället krutet på de som är modererade och har många lyssnare men få låtar.

  Youtube
  Även om man inte är begåvad med Justin Biebers röst går det att göra sig ett namn på ”tuben”. För det första måste du eller ditt band se till att ha en egen kanal som uppdateras med nytt material relativt regelbundet. Gör ni olika typer av musik bör det finnas en kanal per stil. Det vill säga lägg upp alla hårdrocksballader i en kanal och trashmetallen i en annan. Öka synergin genom att alltid använda Annotations – Youtubes inbyggda verktyg för kommentarer och länkar i videon.

  Vad ska man lägga upp? Allt som kan vara av intresse för ett fan: musikvideor, konsertvideor, inspelningar i replokalen, dj-set och så vidare. Klarar du av att spela temat från Super Mario-brothers baklänges på banjo? Filma och lägg upp på Youtube. Har du bara musik men ingen rörlig video kan du använda Movie Maker för Windows eller Imovie för OS X och klistra in foton på bandet tillsammans med musiken.

  Leta upp rätt videokanal
  En sökning på ”music channel” på Youtube ger i skrivande stund nästan 800 000 träffar. Många tar emot förslag på videor som de kan dela med sig av till sina prenumeranter. Kanalerna fokuserar ofta på en viss genre, så glöm inte att kolla upp vad som gäller innan du skickar in ditt förslag. Även kanaler som inte är direkt musikrelaterade kan vara intresserade av att få tillgång till bra musik för att använda i sina videor. Be dem att lägga med en länk till Soundcloud eller Facebook som motprestation.
  För mer info klick här

   

  Facebook
  De flesta musiklyssnare finns sedan länge på Facebook. Därför är sajten numera den viktigaste länken i digital marknadsföring. Saknar du eller ditt band en artist-sida är det hög tid att skapa den nu. Bjud in alla du någonsin träffat. All din marknadsföring, alla trycksaker och e-postutskick bör alltid innehålla en länk till din artist-sida på Facebook.

  Du behöver inte posta saker var och varannan minut. Det är viktigare att det du skriver är intressant och helst skapar ett engagemang hos läsaren. Försök undvika att bara skriva statusuppdateringar, recensioner eller var nästa konsert ska hållas. Ställ i stället frågor till fansen.

  Tävlingar är ett välbeprövat sätt för att få fler ”likes” på Facebook. Tänk på att alltid utforma dem så att bara de som klickat på gilla kan delta. Kan du inte bygga en tävlingsapp själv finns det färdiga, mot betalning på www.wildfireapp.com och www.shortstack.com

  Vissa företag säljer ”likes” och vänner till sociala sajter. Tänk på att köpta vänner inte tillhör din målgrupp och förmodligen inte ens gillar din musik. De kommer aldrig kunna ge dig samma engagemang som riktiga fans kan göra.

  Experten tipsar: Alex Esser

   

   

  Alex Esser, entreprenör och expert på marknadsföring av musik.

  Alex Esser är bland annat medgrundare till dj- och pr-agenturen We Manage With Love som förutom att anordna och boka event och festivaler även tar uppdrag från företag som behöver hjälp med music branding, event, dj-tävlingar och kampanjer i sociala medier.

  – Det viktigaste är att ha en ”gör det själv”-attityd. Skapa en Facebook-sida, ett Twitter-konto och en e-postlista. Uppdatera de två förstnämnda ofta, helst dagligen. Bjud in alla du känner och uppdatera ofta. Allt för många producerar bra musik, men vill inte vara ”tjatiga” i sociala medier. Var unik och personlig, men inte nödvändigtvis privat. Hitta din egen stil i musiken och i hur du kommunicerar med dina fans och omvärlden. Många artister gör förbannat bra musik, lägger upp låtarna på ett Soundcloud-konto utan följare och sitter sedan och hoppas att lukrativa skivkontrakt ska ramla in genom brevlådan. I dag är varje artist en bland miljoner som vill synas och höras, så det gäller att marknadsföra sig själv helhjärtat.

  Hur engagerar man fansen?
  – Var personlig och få dina fans och vänner att känna sig som medproducenter. Ställ öppna frågor för att engagera, som ”vad tycker ni vår nya låt ska heta?” eller ”vår trummis kommer från Umeå, ska vi komma upp och göra en spelning?” Be folk att skriva upp sig på din e-postlista i utbyte mot gratis musik, exklusiva konsertbilder eller möjligheten att vinna en cd.

  Så funkar Soundcloud
  Vad är viktigast att tänka på när man vill få sin musik hörd på Soundcloud?
  – För att bli hörd måste du först synas. Med några enkla justeringar av din profil ökar du chansen att bli upptäckt i sökningar på och utanför sajten. Börja med att läsa igenom soundcloud.com/101/profile. Som nästa steg, ta en titt på hur DiscoRank fungerar – Soundclouds algoritm för ”search” och ”explore”. All aktivitet, inklusive ”favorites”, ”reposts” och ”follows” används som parametrar för att beräkna DiscoRank för alla spår och artister. När en populär artist stödjer en mindre känd genom att sätta som favorit eller omposta ett spår kommer den andra artistens DiscoRank och därmed synlighet att öka.

  – Dina potentiella fans finns på många olika sajter och därför stödjer Soundcloud ett brett spektrum av sociala tjänster. Använd möjligheterna med Facebook, Tumblr, Twitter, Foursquare, Pinterest och Flipboard. Soundclouds html5-widget är lätt att klistra in när du vill sprida dina ljud online. Med hjälp av vårt statistikverktyg kan du följa hur din musik spelas på nätet och få en uppfattning om vad som funkar.

  Banden som gjort en egen app

  Björk: Biophilia
  IOS, 99 kr
  Björk har alltid legat i framkant när det gäller att kombinera musik och teknik. Biophilia är ett komplett album med tio låtar och interaktiv grafik.

   

   

   

  Yellofier
  IOS, Gratis
  Boris Blank från Yello har tillsammans med svenske Håkan Lidbo snickrat ihop en riktigt kul app som alla kan använda för att skapa innovativ musik.

   

   

  The Blur App
  IOS & Spotify, Gratis
  Länk: korta.studio.se/blur
  Innehåller allt och lite till från bandets historia. Här finns tillräckligt med musik, foton, intervjuer och aktuella nyheter för att hålla fansen nöjda.

   

   

  Scape
  Ipad, 45 kr
  Länk: korta.studio.se/brian
  I ambient-legenden Brian Enos senaste skapelse kan du enkelt mixa fram egna ljudlandskap eller låt appen slumpa fram dem åt dig.

   

   

  The Rolling Stones Official App
  IOS & Android, Gratis
  Länk: korta.studio.se/stones
  Appen från värdens mest kända rockband har allt det självklara men ger dig även möjlighet att komma i kontakt med andra fans.

   

   

  Twitter
  För att nå framgång på Twitter måste du skriva intressanta inlägg. Helst ska du se till att uppdatera ofta, gärna flera gånger per dag. Precis som på Facebook ger en fråga ofta bättre spridning än en statusuppdatering. Engagera fansen och var inte rädd för att haka på andra twittrares diskussioner. Avsluta alltid ett inlägg med två eller tre relevanta nyckelord, eller hashtags som det heter på engelska. Ta reda på hur andra artister använder nyckelord och vilka som är populära för tillfället.
  Länk: twitter.com

  Instagram
  Den populära mobilappen för fotodelning har knappt 100 miljoner aktiva användare. Låt någon annan ta bilder när du eller ditt band har konsert. Fota backstage eller varför inte ta bilder på senaste inköpen i studion? Nyckelord är mycket viktiga även här. Skriv ditt användarnamn, ditt artistnamn eller namnet på gruppen, vilket evengemang du är på och vad bilden föreställer. Kryssa alltid i rutan för Twitter och Facebook för att öka synergin.
  Länk: instagram.com

  Andra alternativ
  Spinnup
  Länk: spinnup.com
  Universal Musics nya tjänst utlovar ett enkelt sätt för osajnade artister att sprida och sälja sin musik digitalt. Dessutom får du tillgång till ett dedikerat team av talangscouter som söker nya talanger att jobba med.

  Myspace
  Länk: myspace.com
  Tog nyligen ett rejält krafttag för att försöka återfå sin forna glans. Fräsch, modern layout har gjort det lite mer värt att återaktivera kontot, men det är ännu osäkert om tjänsten kommer att lyckas med sitt försök till comeback, trots uppbackning av starka finansiärer.

  Reverbnation
  Länk: reverbnation.com
  Uppdatera all din sociala status på ett ställe och synka automatiskt med Facebook, Twitter och Myspace. Samla e-postadresser från sociala sajter och skicka nyhetsbrev.

  Pinterest
  Länk: pinterest.com
  Pinterest handlar mycket om det visuella men det går även att ”pinna” widgets från Soundcloud med din musik.

  Original artikel finns på länken här

  Läs mer »
 • Nytt på sidan #1

  Nu när man är fullt igång hoppas man på att göra så mycket som möjligt på så kort tid som helst.

  • Tagit en titt på svenska-språket och hittat att mycket ej varit färdig översatt.
  • Lagt till nya kategorier: Låtar & Live musik.
  • Ny videospelare.
  • Nu finns möjligheten att ladda upp klipps (video eller ljud) utan att behöva ladda upp hos ett tredje part. Nu kan medlemmar under namnet "Underground musiker" lägga upp sina egna låtar också.
  • Förbättrat färgerna på sidan.
  • Lagt till en ny sida: Blogg. På bloggen kommer vi att uppdatera tankar och åsikter kring sidan. Här kan även alla kommentera åsikter och kritik.
  • Statistik-rutan på framsidan.
  • Ändrat medlemskapsnamn: Gäst, musik lyssnare, musik älskare, artist, moderat, administrator
  • Och inställningar:
  1. Varje användare får lägga upp till 25 klipps om dagen.
  2. Varje ny uppladdat klipp måste godkännas av en moderat.
  3. Bara registrerade medlemmar får rösta.
  4. Max 25 spellistor per användare.
  5. Max 100 klipps får favoriseras.
  6. Nu måste alla ny registrerade medlemmar att bekräfta mejladress.
  7. Man får max följa 1000 medlemmar.
  8. Klipps med märket "Ny" innebär klippet har blivit inlagt för max 1 dag sent.
  9. Bara registrerade medlemmar får kommentera.
  10. Mest gillade kommenterar vissas längst upp i kommentarsfältet.
  11. 3 ogillade märkningar tar bort kommentaren.

   

  Läs mer »
 • Musikens förlag och bolag

  Vad är det för skillnad på ett musikförlag och ett skivbolag? Vad gör ett managementbolag och på vilket sätt kan ett bokningsbolag hjälpa dig? Här reder vi ut begreppen.

  Musikförlag

  Musikförlag skriver avtal med upphovsmannen till ett verk, till exempel en låt. Förlaget tillvaratar och representerar rättigheterna till upphovsmannens kompositioner.

  Musikförlagen har tre huvudsakliga uppgifter:

  • De arbetar kreativt: de agerar bollplank och rådgivare, skapar kontaktytor och samarbetstillfällen med andra upphovsmän samt hjälper till att placera dina verk hos artister eller i film-, tv- och reklamproduktioner (så kallad synkronisering).
  • De arbetar administrativt: de sköter kontakterna med Stim och NCB (Nordic Copyright Bureau), följer upp och kontrollerar att rätt summa pengar betalas ut till dig, bevakar så att dina verk inte används i sammanhang som du inte har gett tillstånd till.
  • De arbetar finansiellt: de betalar ut förskott (i form av ett lån som du betalar tillbaka först när din låt/ditt verk har börjat generera inkomster), ger ekonomiskt stöd i form av studiotid, demoinspelning, turnébidrag, bidrag till instrument och instrumentutrustning, marknadsför din musik gentemot till exempel producenter, skivbolag och artister samt ger ut och marknadsför noter.

  Ofta inriktar sig förlaget på en viss typ av musik. De större musikförlagen tillhandahåller också "library music". Det är specialkomponerad instrumentalmusik i olika stilar som för en mindre summa får användas i exempelvis tv-program.

  När du som upphovsman ingår ett förlagsavtal med ett musikförlag innebär det vanligtvis att du överlåter eller upplåter en exklusiv rätt till musikförlaget att under avtalstiden ta hand om rättigheterna till dina verk. Tillsammans förhandlar ni fram den procentsats som musikförlaget ska få som ersättning för den insats de gör. Det är viktigt att du fullt ut förstår vad avtalet innebär för dig. Ta gärna hjälp av en jurist innan du skriver på.
  Läs vad Stims chefsjurist berättar om att förlägga musik.

  Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation. På deras webbplats finns en information som ingående beskriver musikförlagens roll.

  Starta ett musikförlag

  Du kan välja att starta ett musikförlag där du lägger rättigheterna enbart till din egen musik och/eller till andras musik. Det finns inte några formella krav på någon speciell bolagsform. För att få upphovsrättsersättning registrerar du ditt musikförlag hos Stim.

  Läs mer om att starta musikförlag på Musikförläggarnas webbplats.

  Skivbolag

  Skivbolagen skriver avtal med artister och musiker. De arbetar med att spela in och ge ut musik. Spridningen kan ske genom exempelvis cd, dvd, Blu-ray och via digitaldistribution (nedladdning och "streaming").

  Skivbolaget äger själva inspelningen av ett verk, men inte upphovsrätten till verket i sig – den ägs oftast av ett musikförlag och/eller av upphovsmannen själv.

  Skivbolagen har två branschorganisationer i Sverige. IFPI företräder cirka 95 procent av skivmarknaden i Sverige. SOM ,Svenska oberoende musikproducenter, företräder de oberoende skivbolagen.

  Starta ett skivbolag

  Vill du starta ett skivbolag? Under Starta skivbolag vi samlat en mängd information som du bör känna till.

  Managementbolag

  Ett managementbolag assisterar och representerar artisten i karriärrelaterade situationer samt företräder upphovsmannen/artisten i affärsmässiga överenskommelser.

  Managementbolaget kan även anlitas till att hålla ordning på upphovsmannens/artistens ekonomi och administration, ofta i samråd med en revisor och/eller ett musikförlag. Vissa skaffar en manager när karriären börjar ta fart internationellt. Andra anlitar redan på ett oetablerat stadium en manager, exempelvis för att förhandla fram sitt första skivkontrakt.

  Vanligt är att ett managementbolag tar en procentandel på inkomsten, men avtalstyperna varierar.

  Bokningsbolag

  Bokningsbolag representerar artisten i livesammanhang. När konserter och turnéer ska bokas förhandlar de med arrangörer, ser till att turnéer läggs upp på ett praktiskt sätt (städer, spelställen), ser till att omständigheterna är ordnade och ansvarar för att artisten håller sin del av avtalet.

  Varje artist har sin egen agent/kontaktperson. På större bokningsbolag tillkommer en stab som hjälper till med produktion, promotion och rådgivning.

  Du behöver inte ha gett ut en skiva för att skapa intresse hos ett bokningsbolag. Det viktiga är förmågan att kunna dra publik. Som artist kan du själv boka dina spelningar till en viss nivå, men ibland är det bra att ha en utomstående att bolla idéer med och som kan sköta marknadsföringen

  Originalartikeln hittar du här

  Läs mer »
 • Så har andra gjort

  Här hittar du inspirerande intervjuer med andra som startat företag inom musikbranschen. Hur gjorde de? Vilka tips och råd kan de ge dig som är i startgroparna?

   

  Linnros jobbar hårt

  Sedan 2003 har Oskar Linnros tillvaro varit som en saga. Framgångarna har avlöst varandra och han har hyllats lika mycket för sin egen musik som för sina insatser som producent åt artister som Veronica Maggio, Petter och Fibes, oh Fibes!

  Läs intervju med Oscar Linnross

  Hårdrock blev business

  De tre killarna bakom Despotz Records hade en sak gemensamt när de träffades för första gången - hårdrocken. Idag är repertoaren bred och en vag idé till ett skivbolag är numera två etablerade företag. 

  Läs intervju med Ronnie Schmidt

  Studio hemma på gården

  Gustav Hylén bjuder musikerna hem till sin gård istället för att resa runt själv. Livet på landet har gjort honom till en uppfinningsrik mångsysslare som både kan snickra, brygga öl och producera musik.

  Läs intervju med Gustav Hylén

   

  Originalartikeln hittar du här - verksamt.se

  Läs mer »
RSS