Marknadsför din musik på nätet

Många musikrelaterade sajter har kommit och gått under åren. Utan tvekan är en av de mer kända Myspace, som på kort tid gick från en marknadsledande position till nära nog total kollaps för några år sedan. I den här artikeln fokuserar vi på tre av de i dag största tjänsterna: Facebook, Youtube och Soundcloud, men vi kommer även att ta en titt på vilka möjligheter som finns med tjänster som Twitter och Instagram.


 

Steg 1: Gör en plan och följ den
Först och främst måste det finnas en plan, ett mål och gärna delmål för arbetet med din marknadsföring. Ett mål kan till exempel vara skivkontrakt eller fler fans och spelningar i tjänsten Soundcloud. Avsätt exempelvis 20 minuter om dagen för arbete med sociala medier. Studera hur proffsen gör och kopiera allt som är framgångsrikt. Var inte rädd för att revidera planen när något uppenbarligen inte fungerar och framför allt, ge aldrig upp.

Steg 2: Hitta dina fans och engagera dem
Vilka är fansen och var finns de? Hela tanken med marknadsföring i sociala medier är att väcka och bibehålla ett intresse hos dina besökare. Ju fler som väljer att klicka på ”gilla” och skriver inlägg, desto större chans att deras vänner och bekanta blir nyfikna. Ta reda på var fansen/de potentiella fansen finns och börja bearbeta dem där. Sök på Google efter bloggar, forum och andra kanaler som handlar om din typ av musik.

Steg 3: Utnyttja synergin
Utnyttja de möjligheter som finns att koppla samman de olika sociala medierna. Använd Soundclouds så kallade widget för att sprida musiken utanför sajten. Lägg in uppmanin-gar om att besöka din Facebook- eller Soundcloud-sida i dina videor på Youtube. Lägg alltid upp länk till en ny video på Facebook och Twitter. Fotar du något med Instagram, glöm inte att kryssa i rutorna för Facebook och Twitter.

Tänk på…

  • Spamma aldrig. Ingen tycker om att få
  • saker upptryckta i ansiktet.
  • Hitta likasinnade och hjälp varandra till framgång.
  • Ge bort något gratis – minst en komplett låt.
  • Våga vara personlig och bygg relationer med din publik.

Soundcloud
Soundcloud har på kort tid blivit en av de främsta platserna på nätet för musik, vilket paradoxalt nog även inneburit att det har blivit svårare att bli hörd. Att lägga upp en låt och hoppas på att bli upptäckt kommer inte generera speciellt många spelningar, oavsett hur bra din musik är. För att nå framgång krävs det marknadsföring.För det första måste dina fans och alla potentiella fans veta om att du eller ditt band finns på Soundcloud. Tipsa om det på er Facebook-sida, i nyhetsbrev och så vidare. Leta fram bra musik på Soundcloud som påminner om er egen och tryck på gilla-knappen eller skriv en kommentar i ljudspåret. Gör det till rutin att kommentera minst ett spår per dag. Om någon väljer att följa dig eller gillar din musik, följ dem alltid i retur.

Sök rätt på grupper som kör din typ av musik på soundcloud.com/groups. Vem som helst kan starta en grupp på Soundcloud men bara de modererade är intressanta när du vill få fler lyssnare. Hitta aktiva grupper som accepterar musik i din genre. Slösa inte tid på stora omodererade grupper där nya låtar bara är synliga i några minuter på förstasidan. Lägg i stället krutet på de som är modererade och har många lyssnare men få låtar.

Youtube
Även om man inte är begåvad med Justin Biebers röst går det att göra sig ett namn på ”tuben”. För det första måste du eller ditt band se till att ha en egen kanal som uppdateras med nytt material relativt regelbundet. Gör ni olika typer av musik bör det finnas en kanal per stil. Det vill säga lägg upp alla hårdrocksballader i en kanal och trashmetallen i en annan. Öka synergin genom att alltid använda Annotations – Youtubes inbyggda verktyg för kommentarer och länkar i videon.

Vad ska man lägga upp? Allt som kan vara av intresse för ett fan: musikvideor, konsertvideor, inspelningar i replokalen, dj-set och så vidare. Klarar du av att spela temat från Super Mario-brothers baklänges på banjo? Filma och lägg upp på Youtube. Har du bara musik men ingen rörlig video kan du använda Movie Maker för Windows eller Imovie för OS X och klistra in foton på bandet tillsammans med musiken.

Leta upp rätt videokanal
En sökning på ”music channel” på Youtube ger i skrivande stund nästan 800 000 träffar. Många tar emot förslag på videor som de kan dela med sig av till sina prenumeranter. Kanalerna fokuserar ofta på en viss genre, så glöm inte att kolla upp vad som gäller innan du skickar in ditt förslag. Även kanaler som inte är direkt musikrelaterade kan vara intresserade av att få tillgång till bra musik för att använda i sina videor. Be dem att lägga med en länk till Soundcloud eller Facebook som motprestation.
För mer info klick här

 

Facebook
De flesta musiklyssnare finns sedan länge på Facebook. Därför är sajten numera den viktigaste länken i digital marknadsföring. Saknar du eller ditt band en artist-sida är det hög tid att skapa den nu. Bjud in alla du någonsin träffat. All din marknadsföring, alla trycksaker och e-postutskick bör alltid innehålla en länk till din artist-sida på Facebook.

Du behöver inte posta saker var och varannan minut. Det är viktigare att det du skriver är intressant och helst skapar ett engagemang hos läsaren. Försök undvika att bara skriva statusuppdateringar, recensioner eller var nästa konsert ska hållas. Ställ i stället frågor till fansen.

Tävlingar är ett välbeprövat sätt för att få fler ”likes” på Facebook. Tänk på att alltid utforma dem så att bara de som klickat på gilla kan delta. Kan du inte bygga en tävlingsapp själv finns det färdiga, mot betalning på www.wildfireapp.com och www.shortstack.com

Vissa företag säljer ”likes” och vänner till sociala sajter. Tänk på att köpta vänner inte tillhör din målgrupp och förmodligen inte ens gillar din musik. De kommer aldrig kunna ge dig samma engagemang som riktiga fans kan göra.

Experten tipsar: Alex Esser

Alex Esser, entreprenör och expert på marknadsföring av musik.

Alex Esser är bland annat medgrundare till dj- och pr-agenturen We Manage With Love som förutom att anordna och boka event och festivaler även tar uppdrag från företag som behöver hjälp med music branding, event, dj-tävlingar och kampanjer i sociala medier.

– Det viktigaste är att ha en ”gör det själv”-attityd. Skapa en Facebook-sida, ett Twitter-konto och en e-postlista. Uppdatera de två förstnämnda ofta, helst dagligen. Bjud in alla du känner och uppdatera ofta. Allt för många producerar bra musik, men vill inte vara ”tjatiga” i sociala medier. Var unik och personlig, men inte nödvändigtvis privat. Hitta din egen stil i musiken och i hur du kommunicerar med dina fans och omvärlden. Många artister gör förbannat bra musik, lägger upp låtarna på ett Soundcloud-konto utan följare och sitter sedan och hoppas att lukrativa skivkontrakt ska ramla in genom brevlådan. I dag är varje artist en bland miljoner som vill synas och höras, så det gäller att marknadsföra sig själv helhjärtat.

Hur engagerar man fansen?
– Var personlig och få dina fans och vänner att känna sig som medproducenter. Ställ öppna frågor för att engagera, som ”vad tycker ni vår nya låt ska heta?” eller ”vår trummis kommer från Umeå, ska vi komma upp och göra en spelning?” Be folk att skriva upp sig på din e-postlista i utbyte mot gratis musik, exklusiva konsertbilder eller möjligheten att vinna en cd.

Så funkar Soundcloud:

Vad är viktigast att tänka på när man vill få sin musik hörd på Soundcloud?
– För att bli hörd måste du först synas. Med några enkla justeringar av din profil ökar du chansen att bli upptäckt i sökningar på och utanför sajten. Börja med att läsa igenom soundcloud.com/101/profile. Som nästa steg, ta en titt på hur DiscoRank fungerar – Soundclouds algoritm för ”search” och ”explore”. All aktivitet, inklusive ”favorites”, ”reposts” och ”follows” används som parametrar för att beräkna DiscoRank för alla spår och artister. När en populär artist stödjer en mindre känd genom att sätta som favorit eller omposta ett spår kommer den andra artistens DiscoRank och därmed synlighet att öka.

– Dina potentiella fans finns på många olika sajter och därför stödjer Soundcloud ett brett spektrum av sociala tjänster. Använd möjligheterna med Facebook, Tumblr, Twitter, Foursquare, Pinterest och Flipboard. Soundclouds html5-widget är lätt att klistra in när du vill sprida dina ljud online. Med hjälp av vårt statistikverktyg kan du följa hur din musik spelas på nätet och få en uppfattning om vad som funkar.

Banden som gjort en egen app

Björk: Biophilia
IOS, 99 kr
Björk har alltid legat i framkant när det gäller att kombinera musik och teknik. Biophilia är ett komplett album med tio låtar och interaktiv grafik.

Yellofier
IOS, Gratis
Boris Blank från Yello har tillsammans med svenske Håkan Lidbo snickrat ihop en riktigt kul app som alla kan använda för att skapa innovativ musik.

The Blur App
IOS & Spotify, Gratis
Länk: korta.studio.se/blur
Innehåller allt och lite till från bandets historia. Här finns tillräckligt med musik, foton, intervjuer och aktuella nyheter för att hålla fansen nöjda.

Scape
Ipad, 45 kr
Länk: korta.studio.se/brian
I ambient-legenden Brian Enos senaste skapelse kan du enkelt mixa fram egna ljudlandskap eller låt appen slumpa fram dem åt dig.

The Rolling Stones Official App
IOS & Android, Gratis
Länk: korta.studio.se/stones
Appen från värdens mest kända rockband har allt det självklara men ger dig även möjlighet att komma i kontakt med andra fans.

Twitter
För att nå framgång på Twitter måste du skriva intressanta inlägg. Helst ska du se till att uppdatera ofta, gärna flera gånger per dag. Precis som på Facebook ger en fråga ofta bättre spridning än en statusuppdatering. Engagera fansen och var inte rädd för att haka på andra twittrares diskussioner. Avsluta alltid ett inlägg med två eller tre relevanta nyckelord, eller hashtags som det heter på engelska. Ta reda på hur andra artister använder nyckelord och vilka som är populära för tillfället.
Länk: twitter.com

Instagram
Den populära mobilappen för fotodelning har knappt 100 miljoner aktiva användare. Låt någon annan ta bilder när du eller ditt band har konsert. Fota backstage eller varför inte ta bilder på senaste inköpen i studion? Nyckelord är mycket viktiga även här. Skriv ditt användarnamn, ditt artistnamn eller namnet på gruppen, vilket evengemang du är på och vad bilden föreställer. Kryssa alltid i rutan för Twitter och Facebook för att öka synergin.
Länk: instagram.com

Andra alternativ
Spinnup
Länk: spinnup.com
Universal Musics nya tjänst utlovar ett enkelt sätt för osajnade artister att sprida och sälja sin musik digitalt. Dessutom får du tillgång till ett dedikerat team av talangscouter som söker nya talanger att jobba med.

Myspace
Länk: myspace.com
Tog nyligen ett rejält krafttag för att försöka återfå sin forna glans. Fräsch, modern layout har gjort det lite mer värt att återaktivera kontot, men det är ännu osäkert om tjänsten kommer att lyckas med sitt försök till comeback, trots uppbackning av starka finansiärer.

Reverbnation
Länk: reverbnation.com
Uppdatera all din sociala status på ett ställe och synka automatiskt med Facebook, Twitter och Myspace. Samla e-postadresser från sociala sajter och skicka nyhetsbrev.

Pinterest
Länk: pinterest.com
Pinterest handlar mycket om det visuella men det går även att ”pinna” widgets från Soundcloud med din musik.

Original artikel finns på länken här

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Kommentarer

Bli den första att kommentera denna videon.

Relaterade artiklar