Linnros jobbar hårt

Inte lika känd är han för sitt goda sinne för affärer och framgångsrika entreprenörskap. Det första Oskar Linnros gjorde som nittonåring när han flyttade hemifrån var att starta företag. Med inspiration och råd från båda föräldrarna var det enkelt att komma igång.

Ung kille med jeansväst på balkong med stadsvy i bakgrunden


 

 – Min mamma är frilansmusiker och har i princip alltid sysslat med sånt här. Pappa har också företag och kan det mesta om avdrag och skatter. Det var ganska självklart för mig. Jag började enkelt med en enskild firma och i dag driver jag två aktiebolag.

"Har offrat rätt mycket"

Men artistlivet har knappast gått av sig självt. Som det här med inspiration. För Oskars del har det aldrig varit tal om att sitta och vänta in inspirationen. Bakom framgångarna finns stenhård disciplin och struktur.

– Det finns en fördom bland allmänheten att vi artister inte jobbar. Men jag jobbar hårt från det att jag går upp på morgonen till sena kvällen. Jag har offrat rätt mycket för det här: privatliv, vardag, min lägenhet som är belamrad med instrument.

– Inspirationen får inte vara den enda drivkraften, den kommer och går som den vill. Men det gäller att snabbt sortera och spara sina idéer.

På datorn finns en idémapp där han samlar text och musik som plötsligt dyker upp.

Att göra det man gillar

Oskar Linnros hann jobba som truckförare, lärarvikarie och hade lagerjobb innan han vågade satsa på musiken till 100 procent. Vändpunkten kom med hiphopduon Snook 2003, när Oskar var nyss fyllda 21. Ett tidigt genombrott som var ett resultat av både tur och skicklighet.

– Min grundfilosofi, som kan appliceras på all typ av kulturarbete, är att satsa på något som man själv gillar och tycker är grymt. Och inte stirra sig blind på vad man tror att den stora massan vill ha.

Det finns två personer har varit särskilt viktiga i hans karriär.

- En kille som jag alltid kommer att hålla fast vid är min första skivbolagskontakt Jonas Wickström. Han har gjort massor för mig. Uppmuntrat och hjälpt mig på ett personligt plan, presenterat mig för andra artister som jag sedan börjat jobba med . Han är min högra hand och får alltid höra mina nya låtar före alla andra.

Ett genombrott handlar om att bli hittad, hypad och slutligen hyllad av den stora massan. Där har journalisten Niclas Jansson haft stor inverkan. Man kan säga att det var han som upptäckte SNOOK.

– Jag och Niclas träffades på min nittonårsdag efter han hade hört oss spela. Sedan dess har han fungerat som ett bollplank, en ventil och vän.

Tar inte lyssnarna för givet

Jobbet som musiker är ett spektra av erfarenheter med ena dagen på topplistor och andra dagen sågad i en dålig recension.

– Många gånger har jag tvivlat på mig själv som artist. Min drivkraft är att jag i sådana stunder tänker: Jag ska visa alla att jag fan kan!. Alla artister åker någon gång på motgångar, så är det bara. Att vara artist är att vara del i en ganska speciell karriärskurva där inkomsterna varierar drastiskt från år till år.

– Nuförtiden bränner jag inte alla pengar direkt utan återinvesterar istället i verksamheten. Jag har respekt för branschens upp- och nedgångar och tar inga lyssnare för givet.

Oskars tips till dig som vill producera musik

  • Strunta i att ha manager, det behövs inte idag.
  • Jobba stenhårt och med hela hjärtat.
  • Lär dig hur upphovsrätten funkar.
  • Gör musik du själv gillar, inte vad du tror publiken vill ha.

Commenting disabled.

Relaterade artiklar