Hårdrock blev business

De tre killarna bakom Despotz Records hade en sak gemensamt när de träffades för första gången - hårdrocken. Idag är repertoaren bred och en vag idé till ett skivbolag är numera två etablerade företag.

Det var egentligen namnen som sammanförde Ronnie Schmidt med Ömer Akay och Carl-Marcus Gidlöf, grundarna av skivbolaget Despotz Records och förlaget Despotz Music.

– Både jag och Ömer var verksamma på olika håll inom undergroundhårdrocken och med två rätt ovanliga namn visste jag precis vem Ömer var när han kontaktade mig och föreslog att vi skulle träffas och pröva våra vingar utanför hårdrockens värld, berättar Ronnie.

Två unga män i jeans vid en grå vägg, en håller en LP-skiva under armen.


 

Sagt och gjort. Ronnie, som då jobbade med ett hårdrocksfanzine mötte upp med Ömer och snart fanns embryot till det som skulle bli skivbolaget Despotz Records och senare även Despotz Music.

– Ja, vi insåg snabbt att vi inte skulle överleva genom bara ett skivbolag och startade därför ett musikförlag.

Bakom idén stod också Carl-Marcus Gidlöf och de var nu tre personer som lade sin fritid och själ för att dra runt de nystartade företagen.

Hyllningsplatta till Turbonegro

Man kan utan att överdriva påstå att Despotz fick en kickstart. En av de första idéerna var att producera bossanovatolkningar av det norska bandet Turbonegro.

– Det var en tillräckligt galen idé för att vi skulle få både uppmärksamhet och intressanta samarbetspartners, berättar Ronnie.

Kort därefter gjorde man en europadeal med bandet Hellsongs och nu var bollen i rullning på allvar. En av de intresserade var skivbolaget Playground som gick in som distributör av den första plattan.

– Det blev avgörande för oss som ett litet nystartat bolag att få tillgång till Playgrounds distributionskanaler. Vi fick en bra start som kombinerat med ett ivrigt nätverkande gjorde att vi hade kapital att driva bolaget vidare, berättar Ronnie.

"Inget händer över en natt"

Idag, nästan fem år senare, arbetar Ronnie, Ömer och Carl-Marcus fortfarande dedikerat men på deltid. Bakom sig har de flera stora internationella artister och affärer och drivkraften är lika stark nu som då. Målet är förstås att ha den kreativa friheten att arbeta med bolagen på heltid. Det blir långa och intensiva veckor för Ronnie med ett heltidsjobb som marknadsansvarig och Despotz på fritiden.

– Vi hade ett bra flyt från början, men trots det så har vi lärt oss att inget händer inget över en natt. Det som driver oss är att hela tiden utvecklas och lära oss nya saker. Vi tjänar inga stora summor men jag vet hur juridiska avtal med artister ska formuleras, jag vet hur man placerar musik i amerikanska tv-serier, jag vet hur musik distribueras. Den kunskapen och erfarenheten kan inte mätas i pengar, menar Ronnie.

Ronnies tips till dig som vill starta skivbolag

  • Våga samarbeta, även om det innebär att avstå delar av intäkterna.
  • Våga satsa!
  • Nätverka: gå på konsterter, festivaler, seminarier. Prata med folk och avsätt tid för möten.

Originalartikel finns här

 

Commenting disabled.

Relaterade artiklar