Förhandla gage för spelningen

Oetablerade band brukar ungefär få några ostfrallor och några pilsner för ett gig. Vissa nöjer sig och är tacksamma att de har en scen att stå på. Många arrangörer brukar också resonera att banden faktiskt bör vara tacksamma över att få synas och få mer erfarenhet. Men är det egentligen ett rättvist pris? Varje arrangör bör ha följande i åtanke:

  • Bandens instrument och utrustning kostar pengar

  • Banden spenderar oändligt antal timmar i replokalen

  • Transport till och från spelstället

  • Eventuella kostnader som banden lägger ut på promotion, webb o.s.v.

Listan kan göras betydligt längre, men poängen är att det är mycket slit för bara några torra ostfrallor och några ljumna pilsner. Frågan är varför musiker ska arbeta under sådana usla förhållanden när exempelvis rörmokare och tandläkare minsann jobbar för en stabil timpenning. Märkligt. Det finns dock vissa omständigheter som kan förbättra förutsättningarna.


 

När ni får förfrågan
När arrangörer själva frågar om ditt band vill spela så har ni plötsligt en mer gynnsammare utgångspunkt för att förhandla gage. Nu vet ni att arrangören är genuint intresserade av att boka er och därför kan ni direkt ställa krav. Ett varningens finger måste dock ändå lyftas. Är ni ett oetablerat band så är det inte meningen att ni i ett sådant förhandlingsläge ska drabbas av storhetsvansinne och begära att toalettsitsen i logen ska vara i guld o.s.v. Det kan ju faktiskt vara så att det är en strategisk viktig spelning och att ni innerst inne vet att ni hade spelat för varsin ostfralla och en ljummen öl i vilket fall.

När ni frågar en arrangör
Det brukar kunna uppstå två situationer när ett band frågar en arrangör om de får spela och får ett ja. Den ena innebär att arrangören dikterar villkoren i samma ögonblick som han eller hon erbjuder er en spelning. Det kan handla om några ostfrallor och några pilsner. Ni hamnar i ett ganska rejält underläge. Arrangören kan bestämma att det inte blir något gig om ni inte accepterar dealen. Förhandla därför försiktigt. Ni bör inte ha några taggar utåt och kalla arrangören för snåljåp eller liknande. Många dörrar kan stängas. Det bästa ni kan göra är att få arrangören att tycka synd om er, och därför krävs argumentet att spelningen inte blir lönsam med tanke på allt slit som ligger bakom. Eller att ni till exempel påtalar att ni har obetalda studiokostnader för senaste inspelningen. Använd fantasin men nästla er inte in i ohållbara lögner. Det är värt att förhandla men förvänta er inte framgång alla gånger. Men det finns hopp!

Den andra situationen som kan uppstå när ett band frågar en arrangör om de får spela är att arrangören inte dikterar några villkor men erbjuder bandet spelning. Hur inleder man då förhandling på bästa sätt? Ni ska INTE fråga vad ni får för att spela? Då riskerar ni att halka tillbaka till ostfralla-nivån. Istället har ni chansen att ge arrangören två alternativ att välja mellan och samtidigt gå ut hårt med att det är en självklarhet att ni ska få pengar för er spelning. Ni bör helt enkelt fråga arrangören om han eller hon föredrar att ni spelar för en del av inträdespengarna eller ett fast gage. Frågeställningen ger sken av att arrangören inte har alternativet med ostfrallan och pilsnern kvar. Ta dock ingenting för givet. Men vill det säg riktigt väl är ni i hamn med förhandlingen. Nästa steg blir att förhandla hur stor del av inträdet ni ska ha eller vilket belopp ett fast gage ska bestå av.

Lägg er högt i pris
När inte arrangören hunnit föreslå en summa för gage så är det ett fördelaktigt läge för bandet. Ni vet att ni skulle bli jättenöjda om ni fick loss en tusenlapp men ta ändå i från tårna och lägg er högt. Föreslå 10 000 kr. Har ni tur så godtar arrangören budet, och i annat fall så blir det inget gig. Om det inte skulle bli något gig så backar ni givetvis till en summa som arrangören är beredd att betala. Låt säga att ni efter den djärva förhandlingen får 2000 kr i gage. Hade ni istället föreslagit 1000 kr i gage kanske arrangören godtagit budet och ni hade aldrig fått veta att arrangören faktiskt var beredd att betala det dubbla.

Reseersättning
Det minsta man kan begära är åtminstone reseersättning. Den arrangör som ens inte betalar för bandets resor är en riktig snåljåp. Om det handlar om ett band som är ute och turnerar och reser långa sträckor så bör arrangörerna tillsammans stå för reseersättning.

Vad är rimligt?
En rimlig ersättning för en spelning genomförd av ett oetablerat band är:

  • Reseersättning
  • Mat och dryck
  • Fast gage eller intäkter från entrén

Det är en ersättning som borde gälla alla artister – oavsett om de är etablerade eller inte. Den största skillnaden är att etablerade artister i regel får ett betydligt högre gage än de oetablerade artisterna.

Glöm inte bort att fokusera på musiken

gitarr
Musik är en konstform. Försök dra dig till minnes vad det var som en gång fick dig intresserad av musikutövande. Förmodligen var det en genuin känsla av att det är roligt och tillfredsställande. Musik är en kreativ verksamhet. Den genuina känslan för musiken kan utan motstridigheter kombineras med en strävan om att bli framgångsrik. Men det finns musiker som inte alls strävar efter att bli framgångsrika utan gör allting för konsten. Medan vissa har siktet inställt på att bli framgångsrika till vilket pris som helst. Det finns dock en risk att personer inom den sistnämnda kategorin helt glömmer bort att fokusera på musiken. Istället riktas fokus mot nästa marknadsföringsstrategi. Det är inget fel att ägna sig åt marknadsföring, men fråga dig först om produkten är värd att marknadsföras.

Kvalité
Den kompletta produkten att marknadsföra bör innehålla kvalitativ musik som musikern har lagt ner både energi och själ åt. Det måste finnas en sund balans mellan musikskapandet och marknadsföring. Då riskerar inte musiken att bli lidande och kommer i slutändan hålla god kvalité om den är väl genomarbetad. För att marknadsföringen ska få genomslag är det en förutsättning att musiken först och främst håller en god kvalité. Det är många som är ivriga med att komma igång med marknadsföringen men det gäller att ha is i magen och inte gå ut stenhårt förrän du är övertygad om att din musik är riktigt bra. Det är därför viktigt att lägga ner många timmar på musiken. Det handlar om att svettas i replokalen, ligga sömnlös om nätterna och fundera över låtstrukturer, arrangering o.s.v.

 Att marknadsföra helheten
Snygga pressbilder, webbplatser o.s.v. kan ur ett marknadsföringsperspektiv vara bra för det visuella intrycket, men i slutändan spelar det mindre roll om musiken inte uppfattas som tillräckligt bra. Poängen är att börja i rätt ände – d.v.s. att skapa en högkvalitativ musikprodukt. Därefter kan du med gott samvete ägna dig åt storslagen marknadsföring. Det handlar om att marknadsföra en helhet som du och alla inblandade kan stå för.

Strategi

Schack

Din strategi måste anpassas efter dina mål. Om du inte har för avsikt att nå ut med din musik utan helst behåller den för dig själv så behövs ingen strategi. Många artister har dock tur och når oanade framgångar på grund av vissa tillfälligheter under karriären. Men det är inte optimalt att uteslutande förlita sig på turen.

Mål
För att få en tydligare riktlinje krävs att du sätter upp mål. Att få möjlighet att genomföra sin första spelning lokalt kan vara ett mål liksom att få möjligheten att turnera utomlands. Du är fri att sätta upp vilka mål du än önskar men måste vara beredd att jobba hårdare för vissa mål. Därför behöver målen inte nödvändigtvis vara orealistiska om du även är beredd att jobba hårt. I annat fall får du nöja dig med att drömma om dina framgångar.

Relevans
När du har satt upp dina mål bör du optimera tillvägagångssätten för att nå dem. Om du till exempel vill nå ut med ditt hårdrocksband så är det viktigt att bygga upp relevanta relationer som faller inom genren. Faktum är att marknadsföring mot relevanta kontakter är det mest tidseffektiva. Ponera att du skickar ut ett nyhetsbrev till tio kontakter varav endast en är relevant för din genre. Chansen att den relevanta kontakten kommer uppmärksamma din musik är i de flesta fall större än att någon av de övriga irrelevanta kontakterna skulle göra det. Det innebär att chanserna för ännu större exponering skulle öka avsevärt om du istället skickade ditt nyhetsbrev till tio relevanta kontakter. Om du söker efter relevanta kontakter som kan hjälpa dig synas mer kommer du nå dina mål snabbare.

Nätverk
När du väl lyckas etablera nya kontakter som väljer att uppmärksamma din musik så bör du även undersöka deras kontakter. Chanserna att dina relevanta kontakter har ytterligare relevanta kontakter att introducera för dig är stora. Det ger dig goda möjligheter att bredda ditt nätverk. En stor del av musikmarknadsföring är att helt enkelt samla på kontakter. Utifrån vilka mål du har bör du ställa dig frågorna: Hur finner jag kontakterna? Hur etablerar jag dem?

Originalartikel finns att här

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Kommentarer

Bli den första att kommentera denna videon.

Relaterade artiklar