SvM | Musik från hela Sverige
Välkommen
Logga in / Registrera

Kom igång


Här kan man läsa hur man kan komma igång med att sprida sin musik både på SvM och externa sidor. 

 • Kom igång med musiken: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page: Del 2/4

  Fler och fler företag skapar sidor, eller ”fan pages” som de oftast heter, på Facebook för att kunna nå ut till Facebooks enorma publik. Med över 500 miljoner användare vore det synd att gå miste om denna marknadsföringsmöjlighet. Här kommer tips 6-10.

  Så nu när du har skapat en sida åt ditt företag, hur gör man för att bygga en fan base, och vilka metoder kan man använda för att se till att fansen fortsätter att komma? I denna artikelserie går jag igenom tjugo sätt du kan marknadsföra din fan page, vi börjar med de fem första. Vissa åtgärder är mer lämpliga för mindre företag än för de större företagen eftersom de oftast får jobba hårdare för att bygga sin kundkrets.

  6. ‘Gilla’ din egen sida

  … för om du inte gillar dig själv, varför ska någon annan? :) Skämt åsido, när du ‘gillar’ din fan page så syns den permanent på din profil (så länge du gillar den, alltså). Sidans namn syns som en avatar och en klickbar länk på din profil, och skrollar man över den med musen poppar ikonen för sidan upp i ett pop-up fönster tillsammans med lite snabb statistik för sidan.

  7. Ha din sida som favorit

  Om du har andra fan pages som du administrerar, och om det är lämpligt, lägg då till din fan page som favorit på de sidorna, och vice versa. Om ditt företag har samarbetspartners, dotterbolag, eller vänner i branschen som gillar det ni gör, be dem då att lägga till er sida som favorit på deras sidor och vice versa, så ni marknadsför varandra. Era sidor kommer då dyka upp under ”Favoritsidor”, som är en box längst ner till vänster på sidan.

  8. Sharing is caring

  Men det gäller såklart att inte bara pumpa ut din egen agenda. Facebook är ju ett socialt nätverk vilket betyder att det är en tvåvägskonversation. Dela med dig av andras innehåll som du tycker är intressant och tror dina anhängare kommer tycka är intressant, och använd en av tidigare nämnda metoder för att marknadsföra andra i dina status-uppdateringar. Det kan vara fans (kunder), samarbetspartners, prospects eller vänner i branschen. Din publik blir glad, du blir glad och de du marknadsför blir glada – och en effekt av du hjälper du dem bli synliga är de mer benägna att göra samma åt dig.

  En till positiv bieffekt av detta är också att när du @taggar någon i din status så syns denna status inte bara hos din egen sidas kontaktnät, utan även på personen/sidan du @taggades profil.

  Nedan är ett exempel på något som caféet Cupcake Stockholm gör bra – länkar till andras bloggar när de skrivit om dem.

  9. Ange länkar till din page i din profil

  Som du säkert redan vet har du har en avdelning i din profil som heter “Info” (vänster sida under din profilbild) där du kan skriva lite mer om dig själv. Här har du möjligheten att berätta lite mer om vad du jobbar med samt ange länkar till din page i boxen som heter “Webbplats”.

  10. Se över dina sekretessinställningar

  Vet du hur din publika profil ser ut på nätet? Alltså hur den ser ut för folk utanför ditt Facebook-nätverk eller som t.o.m inte ens har Facebook? Det är ju tex inte lika effektivt att ange en massa information om ditt företag på din profil om bara dina närmsta vänner kan se det. Se över dina sekretessinställningar och se till att välja “Alla” på de kategorier du är bekväm med att visa upp offentligt. Tex kan det va bra att synliggöra “Webbplats” och “Bakgrund & Favoritcitat”.

  Nedan kan du se hur min publika profil ser ut:

   

  Artikelserie om Facebook fan pages

  Tips 1-5: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 1
  Tips 6-10: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 2
  Tips 11-15: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 3
  Tips 16-20: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 4

  Originalartikel finns här

  Läs mer »
 • Kom igång med musiken: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Page: Del 1/4

  Fler och fler företag skapar sidor, eller ”fan pages” som de oftast heter, på Facebook för att kunna nå ut till Facebooks enorma publik. Med över 500 miljoner användare vore det synd att gå miste om denna marknadsföringsmöjlighet. Här kommer tips 1-5.


  Så nu när du har skapat en sida åt ditt företag, hur gör man för att bygga en fan base, och vilka metoder kan man använda för att se till att fansen fortsätter att komma? I denna artikelserie går jag igenom tjugo sätt du kan marknadsföra din fan page, vi börjar med de fem första. Vissa åtgärder är mer lämpliga för mindre företag än för de större företagen eftersom de oftast får jobba hårdare för att bygga sin kundkrets.

  1. Föreslå för vänner

  Någonstans måste man börja, och det bästa sättet att få en rivstart är att bjuda in vänner & familj till sin page. Det är mer sannolikt att nya fans som kommer till din sida kommer ”gilla” din sida om den redan har lite fans till att börja med. Klicka på länken ”Föreslå för vänner” under sidans profilbild, och gå sedan igenom din vänlista och välj ut dem du tror kommer gilla din sida.
  Tips: Gör flera på ditt företag till administratörer för sidan – då kan flera bjuda in sina nätverk att bli fans och sidan får maximal exponering. Klicka på ”Redigera Sida” under sidans profilbild, och sen på ”Hantera administratörer” i vänstra kolumnen. Därefter skriver du in namnen på dem du vill ska ha tillgång till sidan.

  2. Publicera intressant & relevant innehåll

  Det bästa sättet att få spridning på din sida utanför ditt eget nätverk är att dela med dig av intressant och relevant innehåll som kan få bra spridning av dina fans. Låt dem bli ambassadörer för ditt företag genom att de delar med sig av dina länkar, videos och bilder till sina egna nätverk. Bra innehåll får oftast många ”likes” och kommentarer, och även om ett fan inte aktivt sprider ditt inlägg så kanske de tar sig tiden att kommentera ditt inlägg istället. Då syns det automatiskt på deras egna profil att de kommenterat din sida vilket också kan vara ett sätt för nya fans att upptäcka ditt företag.

  På pie-charten här kan man se resultaten av en studie som gjorts av DDB Worldwide och Opinionway Research visar just vikten av att publicera intressant och relevant innehåll.

  3. @Taggen

  När du skriver ett status på din personliga profil och inkluderar @ symbolen följd av namnet på din fan page, så blir detta automatiskt en klickbar länk i ditt status. Detta kan va bra att göra någon gång ibland, när det finns något extra viktigt att marknadsföra. Tänk på att inte göra det för ofta då ditt nätverk kan uppleva det som spammigt vilket kan leda till att de gömmer dig helt från sina nyhetsflöden.

  4. ”Dela” dina fan page uppdateringar

  Ett annat sätt att få in din fan page i din status är att dela innehåll som du publicerat på fan pagen. Du gör detta genom att gå in på din fan page och klicka på ”Dela” under uppdateringen (kan vara ett status, en länk, video eller bild som publicerats) När du gjort detta ser det ut såhär i nyhetsflödet:

  5. Ange ditt företag som arbetsgivare

  Med den nya Facebook profilen som lanserades förra månaden är det extra viktigt att ange ditt företag som arbetsgivare, då denna info numera visas på toppen av din profil och är det första man ser. Information om din arbetsgivare syns även under ”Info” i din profil med en beskrivning om vad du och ditt företag gör. När du fyller i företagets namn, se då till att välja rätt fan page när du blir presenterad de olika valen i en pop-up meny. Uppmuntra även andra anställda på företaget att göra likadant.

   

  Artikelserie om Facebook fan pages

  Tips 1-5: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 1
  Tips 6-10: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 2
  Tips 11-15: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 3
  Tips 16-20: 20 sätt att marknadsföra din Facebook Fan Page, del 4

   

  Originalartikel finns här

  Läs mer »
 • Kom igång med musiken: Förhandla gage för spelningen

  Oetablerade band brukar ungefär få några ostfrallor och några pilsner för ett gig. Vissa nöjer sig och är tacksamma att de har en scen att stå på. Många arrangörer brukar också resonera att banden faktiskt bör vara tacksamma över att få synas och få mer erfarenhet. Men är det egentligen ett rättvist pris? Varje arrangör bör ha följande i åtanke:

  • Bandens instrument och utrustning kostar pengar
  • Banden spenderar oändligt antal timmar i replokalen
  • Transport till och från spelstället
  • Eventuella kostnader som banden lägger ut på promotion, webb o.s.v.

  Listan kan göras betydligt längre, men poängen är att det är mycket slit för bara några torra ostfrallor och några ljumna pilsner. Frågan är varför musiker ska arbeta under sådana usla förhållanden när exempelvis rörmokare och tandläkare minsann jobbar för en stabil timpenning. Märkligt. Det finns dock vissa omständigheter som kan förbättra förutsättningarna.

  När ni får förfrågan
  När arrangörer själva frågar om ditt band vill spela så har ni plötsligt en mer gynnsammare utgångspunkt för att förhandla gage. Nu vet ni att arrangören är genuint intresserade av att boka er och därför kan ni direkt ställa krav. Ett varningens finger måste dock ändå lyftas. Är ni ett oetablerat band så är det inte meningen att ni i ett sådant förhandlingsläge ska drabbas av storhetsvansinne och begära att toalettsitsen i logen ska vara i guld o.s.v. Det kan ju faktiskt vara så att det är en strategisk viktig spelning och att ni innerst inne vet att ni hade spelat för varsin ostfralla och en ljummen öl i vilket fall.

  När ni frågar en arrangör
  Det brukar kunna uppstå två situationer när ett band frågar en arrangör om de får spela och får ett ja. Den ena innebär att arrangören dikterar villkoren i samma ögonblick som han eller hon erbjuder er en spelning. Det kan handla om några ostfrallor och några pilsner. Ni hamnar i ett ganska rejält underläge. Arrangören kan bestämma att det inte blir något gig om ni inte accepterar dealen. Förhandla därför försiktigt. Ni bör inte ha några taggar utåt och kalla arrangören för snåljåp eller liknande. Många dörrar kan stängas. Det bästa ni kan göra är att få arrangören att tycka synd om er, och därför krävs argumentet att spelningen inte blir lönsam med tanke på allt slit som ligger bakom. Eller att ni till exempel påtalar att ni har obetalda studiokostnader för senaste inspelningen. Använd fantasin men nästla er inte in i ohållbara lögner. Det är värt att förhandla men förvänta er inte framgång alla gånger. Men det finns hopp!

  Den andra situationen som kan uppstå när ett band frågar en arrangör om de får spela är att arrangören inte dikterar några villkor men erbjuder bandet spelning. Hur inleder man då förhandling på bästa sätt? Ni ska INTE fråga vad ni får för att spela? Då riskerar ni att halka tillbaka till ostfralla-nivån. Istället har ni chansen att ge arrangören två alternativ att välja mellan och samtidigt gå ut hårt med att det är en självklarhet att ni ska få pengar för er spelning. Ni bör helt enkelt fråga arrangören om han eller hon föredrar att ni spelar för en del av inträdespengarna eller ett fast gage. Frågeställningen ger sken av att arrangören inte har alternativet med ostfrallan och pilsnern kvar. Ta dock ingenting för givet. Men vill det säg riktigt väl är ni i hamn med förhandlingen. Nästa steg blir att förhandla hur stor del av inträdet ni ska ha eller vilket belopp ett fast gage ska bestå av.

  Lägg er högt i pris
  När inte arrangören hunnit föreslå en summa för gage så är det ett fördelaktigt läge för bandet. Ni vet att ni skulle bli jättenöjda om ni fick loss en tusenlapp men ta ändå i från tårna och lägg er högt. Föreslå 10 000 kr. Har ni tur så godtar arrangören budet, och i annat fall så blir det inget gig. Om det inte skulle bli något gig så backar ni givetvis till en summa som arrangören är beredd att betala. Låt säga att ni efter den djärva förhandlingen får 2000 kr i gage. Hade ni istället föreslagit 1000 kr i gage kanske arrangören godtagit budet och ni hade aldrig fått veta att arrangören faktiskt var beredd att betala det dubbla.

  Reseersättning
  Det minsta man kan begära är åtminstone reseersättning. Den arrangör som ens inte betalar för bandets resor är en riktig snåljåp. Om det handlar om ett band som är ute och turnerar och reser långa sträckor så bör arrangörerna tillsammans stå för reseersättning.

  Vad är rimligt?
  En rimlig ersättning för en spelning genomförd av ett oetablerat band är:

  • Reseersättning
  • Mat och dryck
  • Fast gage eller intäkter från entrén

  Det är en ersättning som borde gälla alla artister – oavsett om de är etablerade eller inte. Den största skillnaden är att etablerade artister i regel får ett betydligt högre gage än de oetablerade artisterna.

  Glöm inte bort att fokusera på musiken

  gitarr
  Musik är en konstform. Försök dra dig till minnes vad det var som en gång fick dig intresserad av musikutövande. Förmodligen var det en genuin känsla av att det är roligt och tillfredsställande. Musik är en kreativ verksamhet. Den genuina känslan för musiken kan utan motstridigheter kombineras med en strävan om att bli framgångsrik. Men det finns musiker som inte alls strävar efter att bli framgångsrika utan gör allting för konsten. Medan vissa har siktet inställt på att bli framgångsrika till vilket pris som helst. Det finns dock en risk att personer inom den sistnämnda kategorin helt glömmer bort att fokusera på musiken. Istället riktas fokus mot nästa marknadsföringsstrategi. Det är inget fel att ägna sig åt marknadsföring, men fråga dig först om produkten är värd att marknadsföras.

  Kvalité
  Den kompletta produkten att marknadsföra bör innehålla kvalitativ musik som musikern har lagt ner både energi och själ åt. Det måste finnas en sund balans mellan musikskapandet och marknadsföring. Då riskerar inte musiken att bli lidande och kommer i slutändan hålla god kvalité om den är väl genomarbetad. För att marknadsföringen ska få genomslag är det en förutsättning att musiken först och främst håller en god kvalité. Det är många som är ivriga med att komma igång med marknadsföringen men det gäller att ha is i magen och inte gå ut stenhårt förrän du är övertygad om att din musik är riktigt bra. Det är därför viktigt att lägga ner många timmar på musiken. Det handlar om att svettas i replokalen, ligga sömnlös om nätterna och fundera över låtstrukturer, arrangering o.s.v.

   Att marknadsföra helheten
  Snygga pressbilder, webbplatser o.s.v. kan ur ett marknadsföringsperspektiv vara bra för det visuella intrycket, men i slutändan spelar det mindre roll om musiken inte uppfattas som tillräckligt bra. Poängen är att börja i rätt ände – d.v.s. att skapa en högkvalitativ musikprodukt. Därefter kan du med gott samvete ägna dig åt storslagen marknadsföring. Det handlar om att marknadsföra en helhet som du och alla inblandade kan stå för.

  Strategi

  Schack

  Din strategi måste anpassas efter dina mål. Om du inte har för avsikt att nå ut med din musik utan helst behåller den för dig själv så behövs ingen strategi. Många artister har dock tur och når oanade framgångar på grund av vissa tillfälligheter under karriären. Men det är inte optimalt att uteslutande förlita sig på turen.

  Mål
  För att få en tydligare riktlinje krävs att du sätter upp mål. Att få möjlighet att genomföra sin första spelning lokalt kan vara ett mål liksom att få möjligheten att turnera utomlands. Du är fri att sätta upp vilka mål du än önskar men måste vara beredd att jobba hårdare för vissa mål. Därför behöver målen inte nödvändigtvis vara orealistiska om du även är beredd att jobba hårt. I annat fall får du nöja dig med att drömma om dina framgångar.

  Relevans
  När du har satt upp dina mål bör du optimera tillvägagångssätten för att nå dem. Om du till exempel vill nå ut med ditt hårdrocksband så är det viktigt att bygga upp relevanta relationer som faller inom genren. Faktum är att marknadsföring mot relevanta kontakter är det mest tidseffektiva. Ponera att du skickar ut ett nyhetsbrev till tio kontakter varav endast en är relevant för din genre. Chansen att den relevanta kontakten kommer uppmärksamma din musik är i de flesta fall större än att någon av de övriga irrelevanta kontakterna skulle göra det. Det innebär att chanserna för ännu större exponering skulle öka avsevärt om du istället skickade ditt nyhetsbrev till tio relevanta kontakter. Om du söker efter relevanta kontakter som kan hjälpa dig synas mer kommer du nå dina mål snabbare.

  Nätverk
  När du väl lyckas etablera nya kontakter som väljer att uppmärksamma din musik så bör du även undersöka deras kontakter. Chanserna att dina relevanta kontakter har ytterligare relevanta kontakter att introducera för dig är stora. Det ger dig goda möjligheter att bredda ditt nätverk. En stor del av musikmarknadsföring är att helt enkelt samla på kontakter. Utifrån vilka mål du har bör du ställa dig frågorna: Hur finner jag kontakterna? Hur etablerar jag dem?

  Originalartikel finns att här

  Läs mer »
 • Musikens förlag och bolag

  Vad är det för skillnad på ett musikförlag och ett skivbolag? Vad gör ett managementbolag och på vilket sätt kan ett bokningsbolag hjälpa dig? Här reder vi ut begreppen.

  Musikförlag

  Musikförlag skriver avtal med upphovsmannen till ett verk, till exempel en låt. Förlaget tillvaratar och representerar rättigheterna till upphovsmannens kompositioner.

  Musikförlagen har tre huvudsakliga uppgifter:

  • De arbetar kreativt: de agerar bollplank och rådgivare, skapar kontaktytor och samarbetstillfällen med andra upphovsmän samt hjälper till att placera dina verk hos artister eller i film-, tv- och reklamproduktioner (så kallad synkronisering).
  • De arbetar administrativt: de sköter kontakterna med Stim och NCB (Nordic Copyright Bureau), följer upp och kontrollerar att rätt summa pengar betalas ut till dig, bevakar så att dina verk inte används i sammanhang som du inte har gett tillstånd till.
  • De arbetar finansiellt: de betalar ut förskott (i form av ett lån som du betalar tillbaka först när din låt/ditt verk har börjat generera inkomster), ger ekonomiskt stöd i form av studiotid, demoinspelning, turnébidrag, bidrag till instrument och instrumentutrustning, marknadsför din musik gentemot till exempel producenter, skivbolag och artister samt ger ut och marknadsför noter.

  Ofta inriktar sig förlaget på en viss typ av musik. De större musikförlagen tillhandahåller också "library music". Det är specialkomponerad instrumentalmusik i olika stilar som för en mindre summa får användas i exempelvis tv-program.

  När du som upphovsman ingår ett förlagsavtal med ett musikförlag innebär det vanligtvis att du överlåter eller upplåter en exklusiv rätt till musikförlaget att under avtalstiden ta hand om rättigheterna till dina verk. Tillsammans förhandlar ni fram den procentsats som musikförlaget ska få som ersättning för den insats de gör. Det är viktigt att du fullt ut förstår vad avtalet innebär för dig. Ta gärna hjälp av en jurist innan du skriver på.
  Läs vad Stims chefsjurist berättar om att förlägga musik.

  Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation. På deras webbplats finns en information som ingående beskriver musikförlagens roll.

  Starta ett musikförlag

  Du kan välja att starta ett musikförlag där du lägger rättigheterna enbart till din egen musik och/eller till andras musik. Det finns inte några formella krav på någon speciell bolagsform. För att få upphovsrättsersättning registrerar du ditt musikförlag hos Stim.

  Läs mer om att starta musikförlag på Musikförläggarnas webbplats.

  Skivbolag

  Skivbolagen skriver avtal med artister och musiker. De arbetar med att spela in och ge ut musik. Spridningen kan ske genom exempelvis cd, dvd, Blu-ray och via digitaldistribution (nedladdning och "streaming").

  Skivbolaget äger själva inspelningen av ett verk, men inte upphovsrätten till verket i sig – den ägs oftast av ett musikförlag och/eller av upphovsmannen själv.

  Skivbolagen har två branschorganisationer i Sverige. IFPI företräder cirka 95 procent av skivmarknaden i Sverige. SOM ,Svenska oberoende musikproducenter, företräder de oberoende skivbolagen.

  Starta ett skivbolag

  Vill du starta ett skivbolag? Under Starta skivbolag vi samlat en mängd information som du bör känna till.

  Managementbolag

  Ett managementbolag assisterar och representerar artisten i karriärrelaterade situationer samt företräder upphovsmannen/artisten i affärsmässiga överenskommelser.

  Managementbolaget kan även anlitas till att hålla ordning på upphovsmannens/artistens ekonomi och administration, ofta i samråd med en revisor och/eller ett musikförlag. Vissa skaffar en manager när karriären börjar ta fart internationellt. Andra anlitar redan på ett oetablerat stadium en manager, exempelvis för att förhandla fram sitt första skivkontrakt.

  Vanligt är att ett managementbolag tar en procentandel på inkomsten, men avtalstyperna varierar.

  Bokningsbolag

  Bokningsbolag representerar artisten i livesammanhang. När konserter och turnéer ska bokas förhandlar de med arrangörer, ser till att turnéer läggs upp på ett praktiskt sätt (städer, spelställen), ser till att omständigheterna är ordnade och ansvarar för att artisten håller sin del av avtalet.

  Varje artist har sin egen agent/kontaktperson. På större bokningsbolag tillkommer en stab som hjälper till med produktion, promotion och rådgivning.

  Du behöver inte ha gett ut en skiva för att skapa intresse hos ett bokningsbolag. Det viktiga är förmågan att kunna dra publik. Som artist kan du själv boka dina spelningar till en viss nivå, men ibland är det bra att ha en utomstående att bolla idéer med och som kan sköta marknadsföringen

  Originalartikeln hittar du här

  Läs mer »
 • Branschorganisationer

  För dig som vill verka inom musikbranschen kan det vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer som på olika sätt arbetar för att tillvarata olika gruppers intressen.

  Stim

  Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskapare och deras musikförlag. För deras räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text.

  När musik spelas i exempelvis radio, tv, musiktjänster på nätet, butiker eller på konserter, liveställen och diskotek, betalar musikanvändarna (arrangören, butiksägaren osv) en avgift till Stim. Stim ser till att pengarna fördelas mellan de förlag och upphovsmän som innehar rättigheterna till musiken.

  Stim ger också ut medlemsmagasinet Stim-Magasinet och arrangerar Stim Music Expo där branschfrågor diskuteras i paneldebatter och föreläsningar.

  SAMI

  SAMI står för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation. De tillvaratar musikers och artisters intressen. För att kunna ansluta dig till SAMI måste du ha medverkat på en inspelning som är utgiven av ett skivbolag.

  SAMI samlar in information om vilka inspelningar som har sålts och spelas. Sedan fördelar de ersättning från alla som har SAMI-licens till artister och musiker för verk där de medverkat instrumentalt eller vokalt.

  SAMI inkasserar och fördelar alltså bara ersättning när inspelad musik spelas upp och används offentligt. När det gäller liveframföranden avtalar artisten/musikern om gage som betalas av den som anordnar liveframträdandet.

  Svenska Musikerförbundet (SMF)

  Svenska Musikerförbundet (SMF) är de professionella musikernas fackförbund. De för musikernas talan, hjälper till med avtal och ger annan juridisk assistans till sina medlemmar via sin juridiska byrå Scen & Media Juristerna (SMJ). Musikerförbundet har en stipendiefond och ger rabatter. Musikerförbundet ger också ut medlemstidningen Musikern.

  SYMF

  SYMF (Sveriges Yrkesmusikerförbund) är ett partipolitiskt obundet TCO-förbund som organiserar yrkesverksamma musiker och sångare. Medlemmar i SYMF arbetar i huvudsak i symfoniorkestrar, på operahus, länsteater- och länsmusikavdelningar samt musikteatrar och privatteatrar. Alla förtroendeposter inom förbundet innehas av professionella musiker och sångare.

  Föreningen Svenska Tonsättare (FST)

  Föreningen Svenska Tonsättare (FST) organiserar de professionella tonsättarna inom det konstmusikaliska området. FST har till ändamål att tillvarata sina medlemmars konstnärliga, ekonomiska och sociala intressen, medverka till spridning av svensk musik i Sverige och utlandet och överhuvudtaget främja svensk musikkultur. Föreningen har funnits sedan 1918 och det var FST som 1923 grundade Stim. FST ger ut medlemstidningen Tonsättaren.

  SKAP

  SKAP – Svenska Kompositörer Av Populärmusik – är Sveriges intresseförening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer. De tillvaratar sina upphovsmäns intressen, såväl konstnärligt som upphovsrättsligt. De delar ut stipendier, bidrag och priser, arrangerar en årlig vårfest med många liveframträdanden och stipendieutdelningar och verkar i allmänhet för svensk populärmusik.

  Musikförläggarna

  Musikförläggarna representerar Sveriges musikförlag. Dessa arbetar med verk (musik och text) och dess upphovsmän (kompositörer, textförfattare, arrangörer).

  IFPI

  IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) representerar de större skivbolagen och tillvaratar deras intressen. IFPI:s svenska kontor heter IFPI Svenska Gruppen.

  IFPI försöker motverka illegal spridning av musik på internet och massproducerade piratutgåvor av fysiska cd-skivor, däribland identiska – men illegala – kopior (så kallade counterfeit-versioner).

  IFPI arrangerar den årliga Grammisgalan och ger tillsammans med Musikförläggarna ut det digitala nyhetsbrevet Musikindustrin (MI). Aktuella och tidigare utskickade nyheter, krönikor, vimmel och annat finns att läsa på musikindustrin.se.

  SOM

  SOM står för Sveriges Oberoende Musikproducenter. De är en ideell förening som representerar mindre independentbolag inom skivutgivning och digital distribution.

  SOM erbjuder enklare juridisk rådgivning till sina medlemmar och har tagit initiativ till ett standardskivkontrakt.

  De arrangerar också bland annat den årliga Manifestgalan, som är de oberoende bolagens motsvarighet till Grammis.

  Export Music Sweden (EXMS)

  EXMS står för Export Music Sweden. Dessa samordnar bolagens deltagande i olika utländska mässor, seminarier, festivaler och events. EXMS har som övergripande mål att skapa så stor internationell uppmärksamhet som möjligt för svensk musik. EXMS grundades 1993 av olika organisationer inom den svenska musikbranschen.

  Musikcentrum Öst

  Musikcentrum Öst är frilansmusikernas egen organisation med musiker och grupper av alla slag. Musikcentrum är en riksorganisation med bas i Stockholm. De förmedlar kontakt med artister, hjälper till med bokningar, kontrakt och gageförhandlingar samt ger råd och tips om artister och program. De är aktiva i debatten om vikten av musik i vårt samhälle.

  Musikcentrum väst

  Musikcentrum Väst bistår med samma typ av tjänster som Musikcentrum Öst men med fokus på västkusten. De finns i Musikens hus i Göteborg och på deras webbplats finns västkustens största databas över artister.

  Musikalliansen

  Musikalliansens huvudsakliga uppgift är att vara arbetsgivare för frilansande musiker. Musikalliansen stödjer även det fria musiklivet genom kompetensutveckling, seminarier, öppna samtal och samarbeten med andra aktörer på musikområdet. Musikalliansen bedrivs i bolagsform och ägs av Svensk Scenkonst, Svenska Musikerförbundet, Symf, Teaterförbundet och Trygghetsrådet TRS. Verksamheten finansieras med statligt anslag via Statens kulturråd.

  Musiksverige

  Musiksverige driver och kommunicerar den samlade musikbranschens frågor. De företräder artister, kompositörer, textförfattare, musiker, skivbolag och musikförläggare i Sverige. Dess uppgift är att ge den kommersiella svenska musiken bästa möjliga förutsättningar att skapas, utvecklas och spridas.

  Musiksverige har tre fokusområden – upphovsrätt, musikexport och utbildningsfrågor. Dessutom har Musiksverige i uppdrag att samla musikbranschen, något som ska ske dels genom gemensamma projekt, som sammanställningar av statistik, dels genom evenemang som branschdagar.

  Musiksverige har grundats av åtta organisationer: SAMI, Sveriges Yrkesmusikerförbund (Musikerförbundet, Symf), Stim, FTS, Musikförläggarna, IFPI, SOM och SKAP.  Musiksverige arbetar aktivt för att inkludera fler organisationer.

  Kulturrådet

  Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Kulturrådet fördelar statligt kulturstöd till konst- och kulturområdena och ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut, bland annat genom att följa upp och utvärdera de statliga insatserna på kulturområdet. De har också i uppdrag att informera om kultur och kulturpolitik.

  Konstnärsnämnden

  Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Konstnärsnämndens övergripande uppgift är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap. Det görs bland annat genom att man lämnar ekonomiskt stöd i form av stipendier och bidrag.

  Originalartikeln finns här

  Läs mer »
RSS